Erişilebilirlik

Eski CIA Başkanı Cheney'i Eleştirdi


Amerika Merkezi İstihbarat Örgütü (CIA) eski başkanı George Tenet, Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve üst düzey Amerikalı yetkilileri, savaştan önce, Irak’ın ne derece tehdit oluşturuduğu konusunda ciddi bir değerlendirme yapmamakla suçladı.

Pazartesi günü piyasaya sürülecek olan “Fırtınanın Ortasında” başlıklı kitabında, Tenet, Bush yönetiminin işgale gerek kalmadan Irak’la başa çıkma yöntemlerini değerlendirmediğini yazıyor.

Savaşın başlangıcında CIA Başkanlığı yapan Tenet, Bush yönetiminin, Irak’ta kitle imha silahı bulunmamasından kendisini sorumlu tuttuklarını vurguluyor.

Tenet'ın Beyaz Saray'daki bir toplantıda, kitle imha silahları konusunda "kesin sonuç alacağız" dediği ileri sürülüyordu. Başkan Yardımcısı Cheney de defalarca Tenet'ın bu açıklamasına atıfta bulunarak Irak'ın işgal edilmesi kararını savunmuştu.

Tenet, kitle imha silahları konusunda “kesin sonuç alacağız” şeklindeki açıklamasının özellikle Cheney tarafından çarptıldığını savunuyor.

Tenet, kitabında Irak’ın sahip olduğu öne sürülen kitle imha silahları konusunda yanlış istihbarata sahip olduklarını doğruluyor – ve sorumluluğu kabul ediyor. Ancak Tenet, savaşa gitme kararı alınmasında kullandığı ifadelerin etkisinin sınırlı olduğunu savunuyor. Yani, Bush yönetiminin savaşa gitme kararını zaten vermiş olduğunu ileri sürüyor.

Beyaz Saray Danışmanlarından Dan Bartlett ise, savaşa gitme kararı alınırken ciddi bir değerlendirme yapıldığını öne sürdü.

XS
SM
MD
LG