Erişilebilirlik

Hükümetten Yanıt


Adalet ve Kalkinma Partisi Hükümeti, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin açıklamasına yanıt verdi.

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, “Bu açıklama hükümete karşı bir tutum olarak algılanmıştır. Demokratik bir düzende bunun düşünülmesi dahi yadırgatıcıdır” şeklinde konuştu.

Hükümet Sözcüsü Çiçek şöyle konuştu, “Başbakanlığa bağlı bir kurum olan Genelkurmay Başkanlığı’nın herhangi bir konuda hükümete karşı bir ifade kullanması demokratik bir hukuk devletinde düşünülemez. Genelkurmay Başkanlığı, hükümetin emrinde, görevleri anayasa ve yasalarla tarif edilmiş bir kurumdur. Anayasamıza göre, Genelkurmay Başkanı görev ve yetkilerinden dolayı Başbakan’a karşı sorumludur. Bu metnin basın yayın organlarına verilmesi ve Genelkurmay’ın internet sitesinde yayınlanmasındaki zamanlama manidardır."

Cemil Çiçek, TSK tarafından yapılan açıklamanın, “Anayasa Mahkemesi eksenli tartışmalar yapılırken ortaya çıkması yüce yargıyı etkilemeye yönelik bir girişim olarak algılanacaktır” dedi.

Hükümet Sözcüsü ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın bir telefon görüşmesi yaptığını, görüşmenin verimli olduğunu söyledi.

İsim Vermeden Eleştirdi

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan laiklik uyarısının yankıları sürerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan isim vermeden Genelkurmay'ı eleştirdi.

Erdoğan, Ankara’da Türk Kızılayı olağan genel kurulunda yaptığı konuşmada, ‘dayanışma ruhunu’ yaralama gayretine girenleri ‘tarih ve milletin’ affetmeyeceğini söyledi. Erdoğan’ın “Artık milletimiz afet bekleyen, felakete yol açan fırsatçılara fırsat tanımıyor ve tanımayacak” demesi dikkat çekti.

AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Genelkurmay’ın açıklamasını değerlendirirken, AB’nin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) demokrasi sınavı verdiğine ilişkin tepkisini hatırlattı.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, TSK’nın laikliğin korunması konusunda duyarlığını ifade etmesini ‘doğal’ bulduğunu, kendilerinin de bu duyarlığa sahip olduklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG