Erişilebilirlik

Senato Irak Tasarısını Onayladı


Amerikan Senatosu, Irak’tan çekilme takvimi içeren savaş harcamaları yasa tasarısını onayladı. 46’ya karşı 51 oyla kabul edilen tasarıda askerlerin gelecek yılın Nisan ayına kadar Irak’tan çekilmesini öngören ancak bağlayıcı olmayan bir hüküm bulunuyor.

Tasarı Irak hükümetine, belirli tarihler içinde ülke güvenliğini sağlamada adımlar attığını gösterme zorunluluğu da getiriyor.

Temsilciler Meclisi Irak’tan çekilme takvimi içeren benzer bir yasa tasarısını dün kabul etti.

Beyaz Saray sözcüsü, Başkan Bush’un yasayı veto edeceğini açıkladı.

Temsilciler Meclisi de Tasarıyı Onayladı

Temsilciler Meclisi Irak’tan çekilme takvimi içeren savaş harcamaları yasa tasarısını dün kabul etti.

Acil askeri harcamalar için kabul edilen tasarı, Başkan Bush’un Irak’taki askerleri geri çekmeye 1 Ekim’de başlamasını öngörüyor.

Milletvekilleri tasarıyı dün gece 208’e karşı 218 oyla kabul etti. Demokrat Parti’nin kontrolündeki Senato’nun da tasarıyı bugün kabul etmesi bekleniyor. Tasarı, Irak’taki askerlerin büyük bölümünün 2008 Nisan’ına kadar çekilmesini öngörüyor ancak bu madde bağlayıcılık taşımıyor.

Başkan Bush, Irak’tan çekilme takvimi içeren bir yasanın, Amerika’nın düşmanlarını güçlendirip generallerin işini zorlaştıracağını belirtiyor. Beyaz Saray yasanın veto edileceğini bildirdi. 124 milyar Dolar askeri harcama öngören tasarı Irak hükümetine, belirli tarihler içinde ülke güvenliğini sağlamada adımlar attığını gösterme zorunluluğu da getiriyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, yasanın kabulüyle Başkan Bush’un ilk kez savaştan sorumlu tutulacağını açıkladı. Kongre’ye giden Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin komutanı Orgeneral David Petraus, milletvekillerinden yeni güvenlik planın sonuç vermesi için zaman tanımalarını istedi.

XS
SM
MD
LG