Erişilebilirlik

Almanya'da Gül'ün Adaylığına Olumlu Yaklaşım


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı 3 milyona yakın Türk’ün yaşadığı Almanya’da da geniş yankı buldu. Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına Abdullah Gül’ü aday göstermesi Almanya’da medyada ve konuyla bağlantılı görüş belirten politikacılar tarafından genelde çok benzer bir şekilde ‘zekice bir karar’ olarak tanımlanıyor. Ülkenin önde gelen köşeyazarları, Erdoğan’ın bu kararı ile siyasi gücünün daha da güçleneceğini, genel seçimleri kazanma olasılığının çok yükseldiğini ve Gül’ün de özellikle AB ülkelerinde çok tanınan ve kabul gören bir isim olduğunu ön plana çıkarıyorlar.

Federal hükümetteki isimlerin, bu arada Gül’le son bir yıl içinde toplam altı kez bir araya gelen Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in, adaylık konusunda açıklama yapmamaları ve seçim sonucunu beklemeleri dikkati çekerken, gelen diğer hemen tüm siyasi açıklama ve değerlendirmelerin olumlu olduğu dikkati çekiyor. Birlik Partileri Dışpolitika sözcüsü Rubrecht Polenz, Gül’ün muhtemel Cumhurbaşkanlığı ile Türkiye’deki reform sürecinin daha da hızlı ilerleyeceğini, bunun da ülkenin AB üyeliği sürecine yansıyacağını söyledi. Sosyaldemokrat Parti SPD temkinli yorumları tercih etti, ama Gül’ün Dışişleri Bakanı olarak iyi tanındığını ve Cumhurbaşkanı olarak da iyi ilişki kurulabileceğini vurgulayan SPD’nin Federal Milletvekili Lale Akgün, Gül'ün AB platformunda başarılı bir imajı olduğuna dikkati çekiyor.

Gül’ün adaylığına en olumlu tepkilerden biri ise Yeşiller Partisi’nde geldi. AKP’nin Cumhurbaşkanı adayını demokratik temel ilkelere bağlı ve kutuplaşma faktörü olmaktan uzak bir şahsiyet olarak tanımlayan parti başkanı Claudia Roth, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına Gül’ü aday göstermesini bir taktik olarak niteliyor. Sokakdaki vatandaş da Gül’ün aday olmasını genelde olumlu yorumluyor.

Bu arada Federal Dışişleri Bakanlığı’na yakın çevreler, Ali Babacan’ın olası Dışişleri Bakanlığı görevinin de, Steinmeier’i rahatlattığını, ikili arasındaki diyaloğun Babacan’ın Başmüzakereci görevi kapsamında son derece sağlam olduğunu belirtiyorlar.

XS
SM
MD
LG