Erişilebilirlik

Fransa'da 2. Tur Seçimler Çekişmeli Geçecek


Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarında kilit rol oynayabilecek ücüncü aday François Bayrou, oyunun rengini açıklamadı. Bayrou, finale kalan iki adaydan hiçbirini desteklemeyeceğini bildirince, gözler yaklaşık 7 milyon seçmenin oylarının kime gideceği sorusuna çevrildi.

Geçtiğimiz pazar günü yapılan ilk tur seçimlerin ardından üçüncü gelerek seçimlerde kilit rol almayı başaran merkez sağ Demokratik Birlik Partisi lideri François Bayrou, seçmenlerine kimi seçmeleri gerektiği yönünde bir işaret vermeyeceğini söyledi. Bayrou ikinci turda yarışacak adaylar Nicolas Sarkozy ve Segolene Royal’den hangisine oy vereceğini de açıklamadı. Bayrou, Sarkozy’nin ‘sert yönetme anlayışı ve sosyal dokuyu yırtan politikası’ , Royal’in ise ‘devleti yeniden ekonominin merkezine koyan korumacı ekonomik programı’ nedeniyle iki adayı da kendisine uzak bulduğunu belirtti. Bayrou, yeni bir merkez partinin doğduğunu, bu partiyle milletvekili seçimlerine hazırlanmaya başladıklarının altını çizerek, Royal ya da Sarkozy’nin Başbakanı olması yönündeki bir teklifi de kesin bir dille reddedeceğini söyledi.

Bu arada Sud-Ouest adlı yerel bir gazeteye roportaj veren Bayrou, Sarkozy’nin, kendisine 2004 yılında Chirac’a karşı birleşerek, O’nu devirme önerisinde bulunduğunu açıkladığı ortaya çıktı. Gazete, Bayrou’nun ise bu öneriyi reddederek Sarkozy ile o günden beri görüşmediğini açıkladığını yazdı. Bir gazetecinin basın toplantısında « Bu açıklama doğru mu ? » sorusuna, Bayrou, “kayıt dışı yaptığım bu açıklamanın yayınlanmasından dolayı üzüldüm » diyerek bir anlamda açıklamayı doğruladı.

Bayrou’nun seçmenini özgür bırakmasının ardından gözler Demokratik Birlik Partisi seçmeninin ikinci turda kime yöneleceğine çevrildi. Araştırma şirketi Sofres tarafından yapılan son anket Royal ve Sarkozy’yi neredeyse başa baş gösteriyor. Ankete göre ikinci turda Sarkozy yüzde 51, Royal yüzde 49 oranında oy alacak. Yine aynı ankete göre, seçimde üçüncü gelen Bayrou’nun oylarının yalnızca yüzde 25’i Sarkozy’ye, buna karşın yüzde 46 gibi önemli bölümü ise Royal’e gidecek.

Merkez sağ liderin seçmenlerinin yüzde 29’u ise hala kime oy vereceğini bilmiyor. Merkez oyları çekmeye çalışacak olan Royal ve Sarkozy’nin, 2 Mayıs’ta televizyon ekranlarından ilk kez yüz yüze yapacakları tartışma bu nedenle kilit önem taşıyor. Kozlarını son kez paylaşmak için ekranda karşı karşıya gelecek olan iki aday, iki saat boyunca yüzyüze tartışacak. Tartışma, liderlerin birbirleriyle tartışmadan gazetecilerin sorularını yanıtlama şeklinde yapılacağı için şimdiden “Amerikan usulü” diye adlandırıldı bile. Jacques Chirac ve Lionel Jospin’in 1995’te katıldığı ikili tartışmayı 4 milyon seçmen izlerken, Sarkozy ve Royal’i 23 milyon seçmenin izlenmesi bekleniyor. Chirac, 2002’de Le Pen ile yüz yüze gelmeyi reddettiği için ikili düello olmamıştı.

XS
SM
MD
LG