Erişilebilirlik

Laricani - Solana Görüşmesi


Avrupa Birliği Dışişleri Sorumlusu Javier Solana ve İran Ulusal Güvenlik Danışmanı Ali Laricani, bugün Ankara’da bir toplantı yapacaklar.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, İran’a yeni yaptırımlar uygulamasından sonra, taraflar ilk kez bir araya geliyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Washington’un İran politikasında bir değişiklik olmadığını; Tahran hükümetinin enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer programa sahip olabileceğini, ancak uranyumun yurt dışında zenginleştirilmesi gerektiğini yineledi.

Görüşmeler Başlıyor

Ankara, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yeni yaptırımlarıyla karşı karşıya olan İran ile AB’yi görüşme masasına oturtuyor. AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’nin Ankara’da iki gün sürecek görüşmelerinde İran’ın nükleer programının saydamlığı konusunda ortak bir karar almaya çalışacakları belirtiliyor.

Görüşme için Ankara’ya ilk gelen İran’ın Başmüzakerecisi Ali Laricani oldu. Laricani, havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, nükleer program konusunda Batı ile görüşmeye her zaman hazır olduklarını ancak kendilerine ‘mantıksız’ koşullar öne sürüldüğünü söyledi. Görüşmelerin sürmesi için yeni bir girişim olduğunu ancak bunu tam olarak bilmediğini anlatan Laricani, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini her zaman denetim altında ve kurallara uygun şekilde yaptıklarını dile getirdi. Laricani, bu faaliyetleri tamamlamaktan vazgeçmeyeceklerini de vurguladı.

Laricani, Solana ile buluşmadan önce öğle yemeğinde Başbakan Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Öğleden sonra başlayacak Solana-Laricani görüşmesine Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de kısa bir süreliğine katılması bekleniyor.

Solana, Ankara’ya gelmeden önce İran’la kesilen müzakerelere tekrar başlanacağına ilişkin umudunu dile getirmişti. Lüksemburg’da bir araya gelen AB dışişleri bakanları ise uranyum zenginleştirme faaliyetlerine son vermeyen İran’a karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından belirlenen yaptırımların uygulanmasını kararlaştırmıştı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Mart 2007’de aldığı yaptırım kararıyla İran’da 60 gün içinde uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmasını istemişti. Tahran yönetimi ise kararı kabul etmediğini 9 Nisan’da ‘endüstriyel düzeyde uranyum zenginleştirdiğini’ öne sürerek açıklamıştı.

XS
SM
MD
LG