Erişilebilirlik

24 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Washington Post “Think Tank Town” köşesinde Türkiye ile Amerika arasındaki ittifakın bitip-bitmediğini sorguluyor. Hudson Enstitüsünden Rajan Menon ve Enders Wimbush’un kaleme aldığı makalede, her iki ülke yöneticilerinin de, giderek kötüleşen ilişkileri düzeltmek için gerekli adımları atmadığı belirtiliyor. Makalenin devamı şöyle:

"Her iki taraf daTürk-Amerikan ittifakının tehlikeye düşme ihtimaline karşı hızla harekete geçmelidir. Bu çerçevede, iki ülke arasındaki ittifakı sürdürmek amacıyla somut öneriler getirecek, üst düzey yetkililerin katılacağı ortak çalışma grupları oluşturulmalıdır. Türkiye, Irak’ta siyasi bir çözüm bulunmasında merkezi öneme sahip bir partner haline getirilmeli, düzenli bir danışma ve ortak planlama içine girilmelidir. Türkiye’yi kaybetmek, Amerika’nın çıkarlarına uygun değildir. Amerika’yı kaybetmek de Türkiye’nin çıkarlarına uygun değildir. Ancak, şu anki dinamikler, bu tarihi ilişkiyi bu yöne doğru sürüklüyor."

Christian Science Monitor Ermeni soykırımı iddialarının tanınması yönündeki çabalara verdiği destek nedeniyle Ermenistan’ın Türkiye ile ilişkilerinin bir türlü düzelmediği vurgulanıyor. Nicole Itano imzalı haberde, Amerikan Kongresinin gündemindeki soykırım tasarısına ilişkin şu görüşlere yer veriliyor:


"Daha önceki yönetimler gibi Bush yönetimi de tasarıya karşı çıkıyor. Türkiye tasarıya karşı yoğun bir faaliyet yürütürken, yönetim de bu tasarının Müslüman Türkiye ile ilişkileri zedeleyeceğini ve ulusal güvenliğe zarar vereceğini söylüyor. Ancak Temsilciler Meclisi’nin yeni başkanı Nancy Pelosi’nin bu tasarıyı uzun süredir desteklemesi ve tasarının son 20 yıl içinde Temsilciler Meclisi’nde ilk kez bu kadar destek görmesi, tasarının kabul edilmesi yönündeki ilk şans olarak değerlendiriliyor"

Washington Times’ta ÖSYM’yi eleştiren bir şarkı söyledikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan Deli grubuyla ilgili bir haber dikkat çekiyor. Nicholas Brich’ün haberinde, Türkiye’de eleştiriye karşı büyük bir hassasiyet olduğu öne sürülüyor:

"Başbakan Erdoğan’ın, kendisini ipe dolanmış bir kedi olarak gösteren bir karikatür nedeniyle 2005 Martında açtığı davadan bu yana, hakaret davalarından 215 bin dolar kazandığı tahmin ediliyor. Türkiye’nin ifade özgürlüğü anlayışındaki gariplik, son olarak geçen ay bir kez daha su yüzüne çıktı. Bir Yunan milliyetçisi YouTube’da Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik hakaret içerikli bir klip yayınlayınca, bir hakim YouTube’a erişimin engellenmesi yönünde bir karar verdi."

New York Times dün ölen Rusya’nın eski devlet başkanı Boris Yeltsin’i büyük bir devrimci, ancak başarısız bir devlet adamı olarak tanımlıyor. Gazete, Yeltsin’le ilgili şu görüşlere yer veriyor:


"Yeltsin, devlet başkanlığı döneminde aşırı yolsuzluklara göz yumdu, 1993 yılındaki isyanı tankların parlamentoya ateş açmasını emrederek bastırdı ve Çeçenistan’daki kanlı askeri operasyonu başlattı. 1996 yılında seçimleri yeniden kazanmak için yaptığı ittifaklar, savunduğu demokrasiye zarar verdi. Putin’e bıraktığında ülke tam bir kargaşa içindeydi. Geçmişe baktığımızda, Yeltsin’in bir çok vahim hatasını rahatlıkla görebiliyoruz."

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG