Erişilebilirlik

AB ve İran Ankara'da Görüşecek


Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Javier Solana’nın İran Ulusal Güvenlik konseyi Başkanı Ali Laricani ile Türkiye'de görüşeceği açıklandı. İki yetkiliyi uzun bir süredir ilk kez biraraya getirecek görüşmenin Çarşamba günü Ankara’da yapılacağı öğrenildi.

Avrupa Birliği dışişileri bakanları İran’a uygulanacak yaptırımları onayladı. Yaptırımlar özellikle İran’ın nükleer programına katkıda bulunan birey ve kurumları hedef alıyor.

Uranyum zenginleştirme çalışmalarından, tüm uyarılara karşın vazgeçmeyen İran’la bir yandan diplomatik ilerleme sağlamayı hedefleyen Avrupa Birliği diğer yandan yaptırımları devreye sokma kararı aldı. Lüksemburg’da bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanları tarafından benimsenen yaptırımlar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin mart ayında aldığı kararları temel alıyor.

Yaptırımları herhangi bir tartışmaya girmeksizin onaylayan Avrupa Birliği’nin kararı, özellikle İran’ın nükleer programına katkıda bulunan birey ve kurumları kapsıyor. Bu çerçevede Avrupa Birliği’nin bazı İranlı yetkililerin malvarlıklarını dondurma kararını devreye sokması öngörülüyor. Bu kişilerin çoğunun İran Devrim Muhafazları’yla bir şekilde bağlantısı olduğu ifade ediliyor. İranlı yetkililere yönelik olarak seyahat kısıtlaması, Tahran’a silah satışının yasaklanması ve İran hükümetine mali destek ve kredi verilmesine sınırlama getirilmesi de yaptırımlar arasında yer alıyor.

Avrupa Birliği yaptırım yolunu seçse de diyalog kapısını kapatmama konusunda da kararlı gözüküyor. Bu çerçevede Avrupa Birliği’nin Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana’nın İran’ın başmüzakerecisi Ali Laricani’yle bir araya gelmesi öngörülüyor. Buluşma için seçilen yer ise Türkiye. Çarşamba günü gerçekleşmesi beklenen görüşme için belirlenmiş net bir süre yok. Tarafların tutumu çerçevesinde görüşmenin bir günde sona erebileceği gibi ertesi güne de sarkma olasılığı bulunduğu ifade ediliyor.

Solana’ya yakın kaynaklar toplantıya Türk yetkililerin katılmasının söz konusu olmadığını belirtiyorlar. Toplantının ardından Solana’nın Norveç’te bir araya gelecek olan NATO dışişleri bakanlarına bilgi vermeyi hedeflediği de edinilen bilgiler arasında. Brüksel’in umudu ise bu görüşmenin, nükleer programla ilgili olarak İran ve uluslararası toplum arasında tam ölçekte müzakerelerin yeniden başlatması.

İran kanadı da ciddi bir müzakereyle soruna çözüm bulunabileceği yönünde görüş bildiriyor. Ancak Tarhan yönetimi herhangi bir önkoşul konulmasını istemiyor.
Solana ve Laricani arasındaki görüşme, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin aldığı yaptırım kararlarından sonra gerçekleştirilecek ilk üst düzeyli temas olması açısından da önem taşıyor.

XS
SM
MD
LG