Erişilebilirlik

23 Nisan Amerikan Basınından Özetler


New York Times Başkan Bush’un Irak için istediği ek bütçe konusunda Kongre’yi haksız yere suçladığını savunuyor. Kongrede çoğunluğu elinde bulunduran Demokratların ek bütçeye Irak’la ilgisi olmayan bazı unsurları eklediğini ve Irak’taki Amerikan askerlerinin geri çekilmesi için bir takvim istediğini hatırlatan gazete, Bush’un Kongreye yönelik eleştirilerini konuyu saptırma çabası olarak yorumluyor:

“İdeali, acil olmayan bütün kamu harcamalarının, yani Irak savaşı için istenen paranın da, yıllık federal bütçeye dahil edilmesidir. Ancak savaşın başladığı 2003 yılından bu yana, Bush sürekli olarak Irak savaşını ek bütçelerle karşılamaya çalıştı. Bunu sorgulayan Kongre üyeleri de sorumsuz davranmakla suçlandı. Sonuçta, savaşın gidişatıyla ilgili ciddi bir tartışma mümkün olmadı. Şimdi Demokratlar, ek bütçe tasarısını kullanarak Bush’un cevaplamaktan kaçındığı soruları gündeme getiriyorlar.”

Washington Post Iraklı Kürtlerin Amerika’daki lobi faaliyetlerini giderek artırdığını yazıyor. Haberde, Iraklı Kürtlerin lobi faaliyetlerine aşırı dinci Hristiyanların, İsrail’in ve Cumhuriyetçi Partili danışmanların da destek verdiği beileri sürülüyor:

“Kürtlerin yürüttüğü lobi faaliyetlerinin bir kısmı, Amerikan ve Irak hükümetlerinin savunduğu birleşik Irak politikasına ters düşüyor. Bazı üst düzey Amerikalı yetkililer, Kürtlerin daha fazla özerklik talebini kabul etmenin, Irak’ın bölünmesine yol açacağını savunuyor. Aynı yetkililer, böyle bir gelişmenin, bir kısmı Kuzey Irak’ta bulunan ayrılıkçı Kürtlerle mücadele eden Türkiye’yi de istikrarsızlığa sürükleyeceğini söylüyor.”

USA Today gazetesi, Virginia Teknik Üniversitesinde 33 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı Irak’taki saldırılarla kıyaslıyor. Irak’ta her gün Virginia’dakinin üç katı insan öldüğünü hatırlatan gazete, Amerika’nın yaşananlardan dolayı Irak halkına karşı büyük bir sorumluluğu olduğunu yazıyor:

“Irak için en olumlu gelişme, mezhep çatışmalarının bir uzlaşmayla sonuçlandığı Bosna ve Kuzey İrlanda örneklerini izlemesi olur. Ancak her iki ülkede de, uzlaşmaya varılması yıllar aldı ve uzlaşma ancak uluslararası toplumun büyük bir çabasıyla sağlanabildi. Irak’taki Amerikan birlikleri böyle bir uzlaşma sağlanmadan çok önce oradan ayrılmış olacak. Ancak, Amerika’nın Irak’a yardımcı olma sorumluluğu bitmeyecek.”

Christian Science Monitor Vriginia Teknik Üniversitesindeki katliamla ilgili ayrıntılar ortaya çıktıkça, benzer olayların nasıl önlenebileceğine ilişkin tartışmaların da hızlandığını yazıyor. Gazete, tartışmaların özellikle sorunlu öğrenciler, kampüs güvenliği ve silahların denetimi konularında yoğunlaştığını kaydediyor:

“Amerika’da her gün ortalama 81 kişinin silahla öldürüldüğü göz önüne alınırsa, bu meselenin Virginia Teknik Üniversitesinde yaşanan olaydan çok daha önemli olduğu görülür. Kongrenin uzun namlulu otomatik silahlara konan yasağın kalkmasına izin vermesi ve suçlulara silah satan satıcıların tespit edilmesini sağlayacak düzenlemeyi kabul etmemesi, Amerikan halkından çok silah lobisini ilgilendiriyor. Bu konu, sadece Virginia Teknik Üniversitesindeki olayla sınırlı olarak ele alınmamalıdır.”

XS
SM
MD
LG