Erişilebilirlik

'Hormon Tedavisi Menapozdan Önce Uygulanmalı'


Menapoz döneminden geçen birçok kadın terleme ve ani ateş basmasından şikayet eder. Doktorlar da bu sorunlarla başedebilmeleri için kadınlara hormon tedavisi öneriyordu. Ancak 2002 ve 2004 yıllarında, araştırmacılar östrojen ve projestin hormon tedavisinin sağlık açısından yarardan çok zarar getirdiği sonucuna ulaştı. Bu konudaki yeni bir araştırma östrojen kullanımının yalnızca, menapozun öncesindeki 10 yıllık dönemde güvenilir olduğunu gösteriyor.

Amerika Tabipler Birliği Dergisi’nde yayınlanan bir makalede menopoz dönemine yaklaşan bazı kadınların kalp hastalığı riskini arttırmadan hormon terapisine başvurabileceği belirtiliyor. Maryland eyaletindeki Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü’nden Doktor Jacques Rossouw araştırmayı yapan ekibin lideri.

Dr. Rossouw'a göre araştırma, ateş basması ve terleme gibi şikayetleri nedeniyle hormon tedavisi uygulayan daha genç yaştaki kadınlarda koroner kalp hastalığı riskinin artmadığını gösteriyor. Jacques Roussouw menapoz döneminden sonraki 10 yılda hala bu döneme ait belirtilerden şikayetçi olan kadınlar için hormon tedavisinin kalp hastalığı riskini arttırdığını söylüyor.

İleri yaştaki kadınlarda ani ateş basması ve gece terlemeleri daha fazla riske işaret ediyor. Bu kadınların hormon tedavisi uygulamaları halinde risk daha da artıyor. Doktor Rossouw ve diğer araştırmacılar hormon tedavisinin sadece östrojenle sınırlı tutulması; takviyeye projestin karıştırılmaması gerektiğini belirtiyor: "Östrojeni tek başına almak yerine projestinle birlikte almanın kalp için daha zararlı olduğunu gördük. Felç riski ise östrojeni tek de alsanız, projestinle beraber de kullansanız artıyor."

Hormon tedavisiyle bağlantılı diğer sağlık problemleri arasında göğüs ve rahim kanserleri de var. Bu nedenle tıp uzmanları hormon tedavisinin yararları yanında zararlarını da iyi tartmak gerektiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG