Erişilebilirlik

Nijerya Seçim Sonuçlarını Bekliyor


Nijerya’da sandıklar kapandı. Usulsüzlüklerin yaşanması ve şiddet olaylarının meydana gelmesi seçimlere gölge düşürdü.

Ülke genelinde yaşanan olaylarda onlarca kişinin öldüğü bildirildi.

1960 yılında İngiltere’den bağımsızlığını kazanmasından bu yana Nijerya ilk kez demokratik seçimlerle iktidar değişimine gidiyor.

Sandıkların açılmasından önce başkent Abuja’da Seçim Komisyonu merkezine saldırı girişiminde bulunuldu. Militanlar, bomba yüklü petrol tankerini Seçim Komisyonu binası önünde patlatmaya çalıştı, ancak patlayıcılar ateşlenemedi.

Amerika’nın eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ve Kanada eski Başbakanı Joe Clark seçim gözlemcileri arasında yer alıyor.

Sandıklar Geç Açıldı

Sandıklar bugün iki saat geç açıldı. Başkan Yardımcısı Atiku Ebu Bekir’in adaylığının üst mahkeme tarafından onaylanmasından sonra adının seçim pusulalarına yazılması, sandıkların açılmasını geciktirdiği bildirildi.

Ebu Bekir’in adaylığı daha önce seçim komisyonu tarafından reddedilmişti.

Çatışmalar Yaşandı

Dün, Beyalsa eyaletinde silahlı çatışmalar çıktı. Çatışmalar, iktidar partisinin Başkan Yardımcısı adayı Goodluck Jonathan’ın kaldığı otelin yakınlarında yaşandı.

Bu arada, militanlara karşı operasyonlara katılan bir askeri helikopter düştü – üç kişi öldü.

Militanlar, geçen Cumartesi günü yapılan eyalet seçimlerinde yaşanan usulsüklere tepki gösteriyor. Muhalefet partileri, başkanlık seçimlerini geçen hafta yaşanan usulsüzlükler nedeniyle ertelenmesini istemişti.

Obasanjo Sabır Telkininde Bulundu

Dün bir konuşma yapan Nijerya Devlet Başkan Olusegun Obasanjo ülkesinin seçim sistemi konusunda sabır telkininde bulundu.

Seçim sisteminde bazı sorunlar olduğnu kabul eden Obasanjo, Nijerya’nın gelişmekte olan bir ülke olduğunu söyledi.

İkinci dört yıllık başkanlık dönemini tamamlayan Obasanjo, önümüzdeki ay görevden ayrılacak.

Nijerya'da Genel Seçimler

Afrika ülkeleri arasında en büyük nüfusa sahip olan Nijerya, aynı zamanda kıtanın en büyük petrol üreticisi.

Başkanlık seçimlerinde 25 aday var. İktidardaki Demokratik Halk Partisi’nin adayı, Umaru Yar'Adua. Kongre Hareket Partisi’nin adayıysa, şimdiki Başkan Yardımcısı Atiku Ebu Bekir. Önde giden bir diğer aday da Nijerya’nın eski askeri liderlerinden Muhammadu Buhari.

Petrol üretimi sayesinde Nijerya dış borcunu önemli ölçüde ödeyebilmiş bulunuyor. Ancak Nijeryalıların çoğu hala yoksulluk içinde yaşıyor. Petrol zengini Nijer Deltası'ndaki çatışmalar, adam kaçırma olayları ve istikrarsızlık, bu yoksulluktan kaynaklanıyor. Bu bölgede yaşayan insanlar, ülkenin doğal kaynaklarından kendilerine daha fazla pay ayrılmasını istiyorlar. Bölgedeki istikrarsızlık Nijerya’de petrol üretiminin azalmasına yol açtı.

Afrika’nın en büyük ülkelerinden bir olan Nijerya’da zaman zaman dini çatışamalar da yaşanıyor. 140 milyon olan Nijerya’nın nüfusunun yarısı Müslüman, yarısı Hıristiyanlardan oluşuyor.

XS
SM
MD
LG