Erişilebilirlik

19 Nisan Amerikan Basınından Özetler


New York Times Malatya’da Hıristiyanlıkla ilgili kitaplar yayınlayan bir yayınevinde üç kişinin öldürülmesini Türkiye’de yükselen milliyetçi dalgayla ilişkilendiriyor. Sabrina Tavernise imzalı haberde Hrant Dink ve Rahip Santoro cinayetleri hatırlatılıyor.

"Türk milliyetçileri, Müslüman kimliklerinden övünç duyuyor ancak İslamcılarla olduğu kadar devlet içindeki laik elitlerle de ortak noktaları var. Zanlıların İslami nedenlerle mi yoksa saf bir Türk devleti isteğiyle mi bu cinayetleri işlediği henüz bilinmiyor. Aradaki fark büyük önem taşıyor, çünkü dinin rolü Türkiye’de önemli bir tartışma konusu. Laikliğin korunmasında en önemli makam olan cumhurbaşkanlığı seçiminin yaklaşmasıyla, bu tartışma daha da alevlendi. Eski bir İslamcı olan ancak görüşlerini önemli ölçüde yumuşatan başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına aday olma ihtimali, laik kesimlerde paniğe neden oluyor."

Los Angeles Times muhabiri Laura King de Malatya’daki cinayetlerin milliyetçi düşüncelerden kaynaklandığını yazıyor. Papa John Paul’u vuran Mehmet Ali Ağca’nın da Malatyalı olduğunu hatırlatan muhabir, Türkiye’de sağcı grupların Hıristiyanlara karşı şüpheyle yaklaştığını belirtiyor.

"Avrupa Birliği’ne girmek isteyen Türkiye’nin kendi dini ve etnik azınlıklarına karşı izlediği ve bazen düşmanlığa kadar varan tavrı, Batılı ülkeler arasında sürekli bir endişe kaynağı oluşturuyor. Hükümet, resmi olarak hoşgörüyü savunsa da, tarihsel açıdan bakıldığında aşırı milliyetçi grupları engellemekte başarılı olamadı."

Washington Times Ankara’daki Cumhuriyet mitingi ile Pakistan’da Taleban yanlısı bir rejim kurmak isteyenleri protesto amacıyla düzenlenen gösteri arasında benzerlik kuruyor. David Sands imzalı haberde, gösterilerin ılımlı İslam’la ilgili tartışmaların yoğunlaştığı bir döneme denk geldiği hatırlatılıyor.

"Kurulduğu 1923 yılından bu yana dini müdahaleden uzak olan Türkiye’de Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına aday olma ihtimali devletin geleceğiyle ilgili büyük bir tartışmaya neden oldu. Erdoğan, geçmişteki İslamcı düşüncelerini yumuşattığını söylüyor ve dört yıllık başbakanlığı sonrasında seçmenler arasındaki popülaritesini koruyor. Ancak muhalifleri, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olması durumunda üniversiteler, mahkemeler ve ordu gibi devletin laik mevzileri üzerinde daha fazla yetkiye sahip olacağı uyarısında bulunuyor. Erdoğan, başbakan olarak kalması ve cumhurbaşkanlığı için tarafsız bir ismi aday göstermesi yönünde baskı altında bulunuyor."

Boston Globe Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Güvenlik Çalışmaları Programı Müdürü Barry Posen’in Irak savaşıyla ilgili bir değerlendirmesine yer veriyor. Barry, Amerika’nın Irak’ta kalmasını savunanların görüşlerini aktarırken, Türkiye’ye ilişkin şu görüşlere de yer veriyor.

"Amerika’nın Irak’ta kalmasını savunanlar, iç savaşın yoğunlaşması durumunda bölgesel güçlerin müdahale edeceğini söylüyor. Bu zaten yaşanıyor ancak büyük çaplı bir iç savaşı kışkırtmak kimsenin işine gelmez. Suriye, İran ve Türkiye’deki Kürtler böyle bir savaşta rahat durmayabilirler. En kötü senaryo ise iç savaşın bölgesel bir çatışmaya dönüşmesi. Ancak yerel aktörlerin askeri kapasiteleri abartılmamalıdır. Bu ülkelerin hepsi de iyi silahlanmış ordulara sahip ancak konvansiyonel bir savaş, belki Türkiye hariç, hiç birinin işine gelmez."

XS
SM
MD
LG