Erişilebilirlik

Bağdat'ın Şii Mahallelerinde Bombalı Saldırılar


Bağdat’ta, çoğu Şii mahallelerinde olmak üzere girişilen bombalı saldırılarda 190 kişi öldürüldü. Başkentte güvenlik operasyonlarının iki ay kadar önce başlatılmasından bu yana yaşanan en kanlı günde 200’den fazla kişi de yaralandı.

Savunma Bakanı Robert Gates saldırıları ‘vahşice’ diye niteledi fakat Bağdat’ta güvenliği sağlama planlarını etkilemeyeceğini bildirdi. Bakan Irak’ta istikrarsızlığın tüm bölgeyi etkileyeceğini belirterek bölge ülkelerini, Irak’ın güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olmaya çağırdı.

En kanlı saldırı, kent merkezindeki Sadriye mahallesinde girişildi. Burada bir pazar yerinde araca yüklenen bombanın patlaması sonucu en az 127 kişi hayatını kaybetti. Başbakan Nuri el Maliki, bu bölgenin güvenliğinden sorumlu Iraklı albayın tutuklanmasını emretti.

Bu saldırıdan kısa bir süre önce Sadr mahallesinde yine bir araca yüklenen bombanın patlatılması 30 kişinin ölümüne yol açtı. Sabah saatlerinde bir başka Şii mahallesi Karrada’da bir intihar bombacısı 10 kişiyi öldürdü. Bağdat’ın çeşitli yerlerinde düzenlenen daha küçük çapta diğer saldırılarda da beş kişi hayatını kaybetti.

Bu arada İngiliz kuvvetleri, güneydeki Maysan ilinde güvenlik sorumluluğunu Irak güçlerine devretti. Maysan, Irak kuvvetlerine devredilen dördüncü il oluyor.

XS
SM
MD
LG