Erişilebilirlik

Baki İlkin'den New York Times'a Yanıt


Türkiye'nin Birleşmiş Milletler nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, geçtiğimiz hafta New York Times gazetesinde çıkan ve Ermeni soykırımını savunan bir yazıya cevap verdi. Büyükelçi İlkin, yazdığı mektubunda "Türkiye’nin saklayacak hiçbir şeyi yoktur. Tarihle yüzleşmeye hazırdır ve aynısını Ermeni tarafından da beklemektedir," dedi.

BM, iki hafta önce açacağı ''Ruanda Soykırımı” konulu sergiyi Türkiye’nin itirazları üzerine ertelediğini açıklamıştı. Örgüt sözcülerinden Marie Okabe konuyla ilgili yaptığı açıklamada BM nezninde düzenlenen her serginin açılışından önce yapılan ''standart gözden geçirmenin'' bundan önce yapılmadığını kabul etmişti.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin o zaman, sergi ile ilgili olarak Ankara’nın kaygılarını Ruanda'daki soykırımla Ermeni iddiaları arasında parallelik kurmak olarak açıklamıştı. İlkin, serginin yalnızca Türkiye açısından değil, başka açılardan da genel olarak gözden geçirilmesi gerektiğini söylemişti.

Amerikan medyasının etkin isimlerinden New York Times gazetesi ise bu olayı, başyazısına taşımış ve Ankara’nın itirazları üzerine Ruanda soykırımı sergisini erteleyen BM’yi sert dille eleştirmişti. Gazete BM yetkililerinin Türkiye’nin taleplerine boyun eğdiğini öne sürerek bunu "rezillik" olarak da nitelendirmişti.

Bu gelişmeler üzerine Türkiye'nin Birleşmiş Milletler nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin gazetenin baş yazısına cevaben bir mektup yazarak, Türkiye tarafının sesini Amerikan kamuoyuna duyurmaya çalıştı. New York Times da İlkin’in mektubuna yer verdi.

İlkin, gazetede daha önce çıkan makalenin 1915 olaylarını sadece Ermeni bakış açısına göre yansıttığına dikkat çekerek,söz konusu yazıda Doğu Anadolu’da bu üzücü olayların neden ve nasıl meydana geldiğinin açıklanmadığını belirtti. Yazıda o dönemde Ermeni çeteler tarafından toplu olarak katledilen Türklerden de hiç bahsedilmediğini vurgulayan İlkin, söz konusu trajik olayların savaş zamanında yaşandığını ifade ederek, her iki tarafın da olaylardan yoğun şekilde zarar gördüğünü kaydetti. Büyükelçi, yaşanan olayları "soykırım" olarak tanımlamanın kabul edilemez olduğunu söyledi.

İlkin, söz konusu iddiaların gerçek olması durumunda Osmanlı İmparatorluğu'nun diğer bölgelerinde yaşayan Ermenilerin hayatta kalmalarının mümkün olamayacağını hatırlattı. İlkin, halen İstanbul’da büyük bir Ermeni Türk azınlığın yaşadığını belirterek, bunun ülkenin "kültürel çeşitliliğini zenginleştirdiği" ifadesini kullandı. İlkin, "Eğer Ermeni yetkililer suçlamalarından eminlerse o zaman Türkiye’nin, hem Ermeni, hem Türk, hem de üçüncü ülkelerin tarihçilerden oluşan ve mevcut bütün belgeleri inceleyerek gerçekte ne olduğuna dair bir karara varacak ortak bir komisyon kurma teklifini kabul etmeliler" dedi.

İlkin mektubunu, "Türkiye’nin saklayacak hiçbir şeyi yoktur. Tarihle yüzleşmeye hazırız ve Ermeni tarafından da bunu bekliyoruz" diyerek bitirdi.

Büyükelçi Baki İlkin’in gazeteye gönderdiği mektubun yayınlanandan daha uzun olduğu, ancak gazetede mektubun bir özetinin verildiği öğrenildi.
XS
SM
MD
LG