Erişilebilirlik

'Komşuların İçişlerine Karışmayız'


Irak Kürt yönetimi başkanı Mesut Barzani’nin açıklamaları nedeniyle başlayan krizi yatıştırmak için Irak Başbakanı Nuri el Maliki de bir açıklama yaptı.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Irak’ın dış politikasının Bağdat hükümeti tarafından belirlediği ve bu politikanın da komşularla iyi ilişkiler esasına dayandığı belirtildi.

Açıklamada, Irak’ın, komşularının içişlerine karışmadığı; komşularının da Irak’ın içişlerine karışmasına izin verilmeyeceği vurgulanıyor.

Talabani'den Diyalog Çağrısı

Bu arada, Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Washington temsilcisi Kubat Talabani, Ankara’yla, Irak’taki yerel Kürt hükümeti arasındaki gerginliğin aşılması için doğrudan görüşme çağrısında bulundu.

Amerika’nın Sesi radyosuna açıklama yapan Kubat Talabani, Barzani ve Erdoğan arasındaki karşılıklı açıklamalar hakkında, “Birbirimizle konuşmuyoruz. Bu durum da birbirimize yolladığımız mesajları yanlış yorumlamamıza yol açıyor,” diye konuştu.

Barzani Geri Adım Atmıyor

Mesut Barzani ise, dün Erbil’de yaptığı açıklamada Türkiye’ye yönelik uyarısını tekrarladı.

Barzani, Iraklı Kürtlerin, Türkiye Kuzey Irak’a karışırsa mutlaka karşılık vereceklerini söyledi. Barzani, daha önce bir Arap televizyonuna verdiği demeçte eğer Türkiye Kerkük’e müdahaleye kalkarsa, Iraklı Kürtlerin de Diyarbakır’a karışacakları tehdidinde bulunmuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bunun üzerine Iraklı Kürtleri Türkiye’nin içişlerine karışmamaları konusunda sert biçimde uyarırken Ankara, Irak hükümetine, Barzani’nin açıklamalarıyla ilgili olarak bir de nota vermişti.

Amerika da, Barzani’yi Türkiye ile ilgili son açıklamaları nedeniyle eleştirmişti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, bu tür açıklamaların yararlı olmadığını ve Türkiye ile Irak arasında işbirliğinin güçlendirilmesi hedefine ters düştüğünü vurgulamıştı.

XS
SM
MD
LG