Erişilebilirlik

Barzani'ye Sert Eleştiri


Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani yine Ankara’nın sert eleştirilerinin hedefindeki isim oldu. Türkiye’nin Kerkük’e karışması durumunda kendilerinin de Diyarbakır’a karışacağını söyleyen Barzani’ye en sert tepki Başbakan Tayyip Erdoğan’dan geldi. Erdoğan, Barzani’nin bu sözleriyle haddini aştığını, Iraklı Kürtlerin bu sözlerin ağırlığı altında ezilebileceğini söyledi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de Barzani’nin Amerika tarafından özel olarak uyarılmasını istedi.

Dışişleri Bakanlığı ayrıca Irak hükümetine bir nota verildiğini ve merkezi hükümete, Birleşmiş Milletler kuralları çerçevesinde taşıdığı sorumluluk hatırlatılarak, Irak topraklarından kaynaklanan ve Türkiye'yi hedef alan PKK terörünü önlemek için gerekli adımları atmasının istendiğini açıkladı.

Washington'da, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack tarafından yapılan açıklamada ise Mesud Barzani'nin sözleri eleştirildi ve Barzani'nin ifadelerinin yapıcı olmadığı, Türkiye'yle Irak arasındaki işbirliğini güçlendirme hedefi yönünde olumlu bir katkı teşkil etmediği belirtildi. Sözcü, Iraklı liderlerin Türkiye ile yakın işbirliği içinde, bütün Iraklılara ait ve toprak bütünlüğü korunmuş bir Irak'ta karşılıklı çıkarlar yönünde nasıl çalışacakları konusu üzerinde durmaları gerektiğini söyledi.


Barzani’nin Kerkük’le ilgili açıklamaları El-Arabiya televizyonunda yayınlandıktan hemen sonra Ankara’nın gündemine de damgasını vurdu. Barzani, açıklamalarıyla Kerkük’ün Kürt kenti olduğu iddiasını yinelemiş, bu iddianın üzerine de Türkiye’yi Kerkük’ten uzak durmaya çağırmıştı. Bu çağrı ile de yetinmeyen Barzani, Türkiye’nin Kerkük’e herhangi bir müdahalesinin kendilerinin de başta Diyarbakır olmak üzere Türkiye’nin diğer illerine müdahale etmesinin yolunu açacağı tehdidinde bulunmuştu.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Barzani’nin daha önceki gerginliklerden ders çıkarmadığını belirterek tepki gösterdi. Barzani’yi medya üzerinden konuşmakla suçlayan Erdoğan, Barzani’nin ‘altından kalkamayacağı laflar’ söylememesini, eğer söylüyorsa da bu ‘laflar altında ezileceğini dile getirdi.

Barzani’nin, Türkiye ile Irak’ın sınır komşusu olduğunu dikkate almadan hareket ettiğini öne süren Erdoğan, Barzani’yi Türkiye gibi köklü bir tarihe sahip ülkenin değerlerine saygı duymaya çağırdı.

Barzani’nin sözleriyle ‘haddini aştığını dile getiren Erdoğan, Barzani’ye uyarılarını “Bu sözlerin bedeli çok ağır olur” diyerek ağırlaştırdı.

Erdoğan'ın açıklamaları üzerine, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin, Erdoğan'ı telefonla arayarak, Barzani'nin sözleri nedeniyle üzüntü duyduğunu dile getirdiği bildirildi. Ankara'da, Başbakanlıktan verilen bilgiye göre, Talabani, Türkiye'yle ilişkilere büyük önem verdiklerini ve PKK ile Türkiye ile işbirliği içinde mücadeleye hazır olduklarını söyledi.

Barzani’nin açıklamalarının Ankara’da yarattığı rahatsızlığı Amerikan yönetimine ileten ise Dışişleri Bakanı Abdullah Gül oldu. Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı telefonla arayan Gül’ün Barzani’nin sözlerinin düzeltilmesini istediği belirtildi. Gül’ün bu isteğinin ardından Amerika’nın Barzani’ye özel uyarılarda bulunacağı kaydediliyor. Ankara’daki Amerikalı kaynaklar, Barzani’nin ‘kendi adına’ konuştuğunu söyleyerek Türk-Amerikan ilişkilerinin Barzani’nin açıklamalarından etkilenmeyeceğini iddia ediyor.

Barzani’nin daha önce de Kerkük’ün Kürt kenti olduğunu söyleyerek Ankara’nın sert tepkilerinin hedefi olduğunu hatırlatan diplomatik kaynaklar, Barzani’nin yeniden Ankara’yı karşısına almasının nedeninin ise Kürtlerin Irak’ta üstünlük kurma arayışı kapsamında geliştirilen stratejinin bir parçası olduğunu belirtiyor.

Öte yandan Washington’da temaslarda bulunan Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Oğuz Çelikkol’un da, Barzani’nin sert söylemlerinin Ankara’da yarattığı rahatsızlığı Amerikalı muhataplarına ileteceği belirtiliyor. Ankara’nın Kürt yönetimi başta olmak üzere Irak konusunda yaşadığı sıkıntıların Milli Güvenlik Kurulu’nda da değerlendirilmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG