Erişilebilirlik

9 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Washington Times gazetesi, Fransız Parlamentosunun Ermeni soykırım yasasını kabul etmesi nedeniyle, Türkiye’nin Fransız şirketlerine karşı uyguladığı boykotun Avrupa Birliği’nin ortak enerji politikasını tehdit ettiğini yazıyor. Andrew Borowiec imzalı haberde, soykırım tasarısının Türk-Amerikan ilişkilerini de tehdit ettiği vurgulanıyor.

“Türkiye, Fransız Parlamentosunun 90 yıl önceki katliamları soykırım olarak adlandırma girişimini engellemek amacıyla son olarak Gaz de France ile ilişkilerini dondurdu. Gaz de France, Hazar doğal gazını Rusya’yı bypass ederek Avrupa’ya taşımayı amaçlayan bir boru hattı konsorsiyumunun ortakları arasında yer alıyor. Önümüzdeki yıl başlaması planlanan proje, Rusya’nın doğal gazı diplomatik bir silah olarak kullanmasına karşı, Avrupa Birliği’nin ilk kayda değer ortak enerji girişimi olarak nitelendiriliyor.

USA Today gazetesi İran’ın geçen hafta serbest bıraktığı 15 İngiliz askerine barbarca davrandığını öne sürüyor. Ancak gazete, İslam dünyasında İngiliz askerlere yapılan muamelenin Ebu Gureyb ve Guantanamo cezaevleri ile kıyaslandığına dikkat çekiyor.

“Yapılan yorumlar İslam alemi ile Batının birbirinden ne kadar farklı dünyalarda yaşadığını gösteriyor. Guantanamo cezaevi, terör zanlılarını hapsetmeye yaradığı kadar Usame Bin Ladin ve benzerlerinin propagandasına da hizmet ediyor.”

Boston Globe gazetesi Polonya’da değişik mesleklerden 700 bin kişinin komünizm dönemindeki geçmişleriyle ilgili beyanda bulunmalarını zorunlu kılan yasayı, Amerika’daki McCarthy dönemine benzetiyor. Gazete, Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski ile ikiz kardeşi olan başbakan Jaroslaw Kaczynski’yi totaliter yöntemler kullanmakla suçluyor.

"Kaczynski kardeşlerin yasasıyla yapmak istedikleri, adaletten çok intikam almaya hizmet edecek gibi görünüyor. Kişisel haklara saygı göstermekten çok, siyasi iktidarın suistimal edilmesi anlamına geliyor. Polonya’nın demokrasi yanlısı dostları, Kaczynski kardeşleri, demokratlar gibi değil totaliter yöneticiler gibi davrandıkları konusunda uyarmalıdır."

Bazı federal savcıların Beyaz Saray tarafından siyasi nedenlerle görevden alındığını hatırlatan New York Times gazetesi bazı savcıların da, benzer bir durumla karşılaşmamak için adaleti siyasi çıkarlara alet ettiğini öne sürüyor. Gazete, giderek tırmanan krizin çözümü için Kongreyi adres gösteriyor.

"Beyaz Saray, üst düzey yetkililerin Kongre’de ifade vermesine direniyor. Senatör Schumer, bir ara çözüm olarak bu yetkililerin ifadesinin gizli oturumda ancak yazılı olarak alınmasını önerdi. Bu önerinin amacı elbette ki soruşturmanın ilerlemesini sağlamak. Ancak, bu konuda yapılacak her türlü anlaşma, yetkililerin Kongrede kamuoyuna açık ifade vermesini sağlamaya yönelik olmalıdır. Seçmenler, verilecek ifadeleri görmeli ve duymalıdır."

XS
SM
MD
LG