Erişilebilirlik

Almanya'da Sosyal Devlet Anlayışı Kayboluyor


Alman ekonomisi uzun yıllar hasretini çektiği bir dönem yaşıyor. Ekonomi düzenli olarak büyürken, işsizlik azalıyor, ülke dünya ihracat şampiyonu oluyor, tahminlere göre Almanya’nın ihracatı 2007’de yüzde 9 oranında artarak 977 milyar Euro’ya çıkacak. Öte yandan yabancı, özellikle de Amerikan şirketleri Almanya’ya olan yatırımlarını artırmayı planlıyor. Bir Amerikan Enstitüsü’nün araştırma sonuçlarına göre, Almanya’daki 85 büyük Amerikan Şirketi 2007’de daha fazla ciro yapmayı hedefliyor. Bu aynı zamanda istihdamın artması demek. Ancak madalyonun diğer yüzünde daha farklı gelişmeler oluyor, yani şirketlerde artan kazançlar vatandaşa dönmüyor. Geçen günlerde Alman medyasında arka arkaya kapağa taşınan 'Sosyal Devlet yıkılıyor mu?’ sorusu Almanya’nın gündeminde.

Veriler, soruyu kendi başına yanıtlar nitelikte.

Almanya’da sosyal giderler 1970 yılında brüt gelirin yüzde 26’si cıvarinda iken, bu oran bugün yüzde 42 cıvarında. Öte yandan yasal asgari ücret saat başına Lüksemburg’da 9 Euro, İrlanda’da 8 Euro ve Fransa’da 8 Euro 27 Cent iken Almanya’da sadece 7 Euro 50 cent. Son on yılda üst katman gelirini yüzde 8.9 artırmış ancak en alt katman ise yüzde 3’lük gelir kaybına uğramış. Ülkede yoksulluk sınırı olarak tanımlanan aylık 604 Euro’nun altında geliri olanların oranı son beş yılda yüzde 11’den yüzde 16’ya çıkmış durumda. Buna karşılık holdinglerin karlarında büyük bir artış grafiği çiziliyor, Çin ile birlikte en çok Almanya’da genç milyarder sayısı artıyor. Bu gelişmelerle birlikte bir zamanların refah ülkesi, ‘Orta Direk’ cenneti Almanya’da sosyal devlet anlayışının artık kaybolduğunu ve bundan da kayıplı çıkacakların alt tabakaların olacağını belirten Erlangen Üniversitesi Ekonomi Profesörleri’nden Alp Bahadır, bu gidişatı durdurmanın globalizm çağında neredeyse imkansız olduğunu belirtiyor.

Almanya genel olarak işgücünün en pahalı olduğu ülkelerden biri olarak biliniyor. Hatta ekonominin geçen yıllarda yavaşlamasına bu durumla bağlantılı tedirginlik neden olarak gösteriliyor. Ekonomistler, Almanya’daki büyük tröstlerin son bir yıl içinde diğer ülkelerle rekabet edebilmek için ücretleri aşağıya çekme politikası uyguladığına dikkati çekiyorlar. Alp Bahadır’da bunu doğruluyor ve bunun sonucunda ülkedeki öncelikli olarak orta direğin çöküşe geçtiğini belirtiyor.

Sokakdaki vatandaşta bu durumun en çok Türk kökenli göçmenleri etkilemesinden tedirgin.

Dünyanın önde gelen ihracatçı ülkesinin dış satım geliri, bu yıl 900 milyar Dolar’ın üzerinde olacak tahminlere göre. Ama halkı dinleyip, gazete, dergileri okuduktan sonra ise insan, Almanya'nın bir uçurumun eşiğinde olduğunu düşünmeden edemiyor.

XS
SM
MD
LG