Erişilebilirlik

İngiliz Askerler: Baskı Altındaydık


İran’ın serbest bıraktığı İngiliz denizciler gözaltındayken kendilerine sürekli olarak psikolojik baskı yapıldığını ileri sürdü.

Askerler, Londra’da düzenlenen basın toplantısında 23 Mart’ta Basra Köfrezi’nde gözaltına alındıktan sonra başlarından geçenleri anlattı.

Grup lideri Teğmen Felix Carman, askerlerin gözlerinin bağlandığını, çok kaba bir şekilde sorguya çekildiğini ve ayrı hücrelerde tutulduğunu söyledi.

İngiliz Teğmene göre, askerlere, olayın İran karasularında meydana geldiğini kabul etmeleri halinde serbest bırakılacakları söylendi. Teğmen Carman, olay sırasında İngiliz teknelerinin, Irak karasularının en az iki deniz mili içinde olduğunu da vurguladı.

İngiliz askerler, İran'da gözaltında tutuldukları sırada yaptıkları açıklamalarda ise olayın İran kara sularında meydana geldiğini söylemişti.

Deniz Piyade Yüzbaşısı Chris Air de gözaltına alındıkları sırada Irak kara sularında olduklarını ve can kaybını önlemek için İranlılara direnmeme kararı aldıklarını söyledi.

Başbakan Tony Blair askerlerin serbest bırakılması için Tahran hükümetiyle pazarlık yapılmadığını ve özür dileminin sözkonusu olmadığını söylemişti.

XS
SM
MD
LG