Erişilebilirlik

Kosova Parlamentosu  BM Planını Onayladı


Kosova Parlamentosu, BM Özel Temsilcisi Martti Ahtisari’nin bölgeye uluslararası gözetim altında bağımsızlık verilmesini öngören planını çoğunlukla onayladı.

Nüfusunun yüzde 90'nını Arnavutların oluşturduğu Kosova'da, Parlamenterlerin olağanüstü bir çoğunluğu da etnik Arnavut.

Ahtisari’nin Güvenlik Konseyi'ne sunduğu plan, 1999 yılından bu yana Kosova'da görev yapan uluslararası polis ve sivil uzmanların varlığını sürdürmesini de öngörüyor. Kosova Parlamentosu planın bu hükmünü ne desteklediğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kosova'nın nihai statüsüyle ilgili planı Salı günü görüşmeye başladı. Kosovalı Arnavutların yanısıra, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Avrupa Birliği ve Amerika planı destekliyor.

Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden Rusya ise, Kosova'ya bağımsızlık verilmesini öngören her türlü planı veto edeceğini açıklamıştı.

1999 yılındaki NATO müdahalesinden buyana Birleşmiş Milletler tarafından yönetilen Kosova resmen hâlâ Sırbistan'a bağlı.

Sırbistan Başbakanı Vojislav Kostunica, planın Sırbistan’ın toprak bütünlüğünü tehdit ettiğini ileri sürmüş, Ahtisari’nin yerine yeni bir özel temsilci atanmasını istemişti.





XS
SM
MD
LG