Erişilebilirlik

2 Nisan Amerikan Basınından Özetler


İran’ın 15 İngiliz askerini gözaltına almasını değerlendiren USA Today, İngiltere’nin krizi daha da büyütmekten kaçındığını ve soğukkanlı davrandığını yazıyor. Gazete, nükleer programı nedeniyle İran’a yönelik baskıların arttığı bir dönemde, İngiltere’nin bu tavrının en doğru politika olduğu yorumunda bulunuyor:

“Tehlikeli bir dönemden geçiyoruz. Savaşlar, bu tür olaylarla başlar. Ancak İngiltere ve Amerika’nın askeri gücünün ne kadar sınırlı olduğu Irak’ta ortaya çıktı. İran’da işlerin daha iyi gideceğine dair bir veri bulunmuyor. Soruna diplomatik yollarla bir çözüm bulma çabası, bu kışkırtma karşısında yetersiz görülebilir. Tabii, bu çabalar sonuç verinceye kadar. Ancak şu anda, bu yöntem en doğru yol olarak görünüyor.”

Boston Globe geçen hafta yapılan Arap Birliği zirvesinde, İsrail-Filistin anlaşmazlığı konusunda dile getirilen görüşleri cesaret verici buluyor. Bölgedeki Arap ülkeleri ile İsrail’in ortak bir tehditle karşı karşıya olduğunu kaydeden gazete, İsrail başbakanı Ehud Olmert’in tavrını eleştiriyor:

“Riyad’ın İsrail ile bütün Arap ülkeleri arasında barış yapılması yönündeki önerisine İsrail başbakanı Ehud Olmert kayıtsız kaldı. Bu teklif on yıl önce gelseydi, Olmert’in koltuğunda oturan kişi, büyük bir sevinçle kabul ederdi. Suudi Arabistan, en zor meselelerden biri olan Filistinli mülteciler konusunda bile, İsrail ile Filistin arasında varılacak bir anlaşmanın bütün Arap ülkeleri tarafından kabul edileceğini söyledi. Bu ülkeler, kendi çıkarları açısından İsrail ile Filistin arasında bir an önce anlaşmaya varılmasını istiyor. Dışişleri bakanı Condoleezza Rice, müzakere sürecinin başlaması için Arap ülkeleri kadar İsrail’e de baskı uygulamalıdır.”

New York Times Amerika’nın Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne füze savunma sistemi yerleştirme kararının hem Avrupa’da hem de Rusya’da tepkiyle karşılandığını hatırlatıyor. Yapılan yorumda, Rusya’nın bu kadar çok ve sık kışkırtılmasının, bu ülkeyi gerçek bir sorun haline getireceği uyarısı yapılıyor:

“Avrupa, Washington’u tehditler konusunda ciddi bir tartışmaya ikna etmek için ısrarcı davranmalıdır. Ayrıca, bu tehditlere karşı kendi çözüm yollarını da önermelidir. Avrupa, Washington ile İran arasındaki satrançta bir piyon olarak kullanılmadığından emin olmaya ihtiyaç duyuyor. Avrupa ayrıca Rusya’yı kızdırmanın tehlikesi konusunda Amerika’yı uyarmalıdır. Ortak savunma, hala en iyi savunma biçimi olmayı sürdürüyor.”

Christian Science Monitor Amerika’nın bazı Çin mallarına ek gümrük vergisi koyma kararını, Bush yönetimi açısından önemli bir politika değişikliği olarak yorumluyor. Gazete, bu değişikliğin Çin’i ekonomik ve demokratik açılımlara yöneltebileceği görüşüne yer veriyor:

“Komünist Parti yöneticileri, Çin’in 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olmasından sonra, ülke ekonomisini önemli ölçüde dışa açtı. Tarım nüfusundaki rahatsızlıkları gidermek amacıyla yabancı yatırıma izin verdi. Ancak bu dışa açılma politikası temel sektörlerde geçerli olmadı. Bu sonbaharda, Parti Politbürosu ile Merkez Komite üyelerinin yarısının değişmesi bekleniyor. Belki de Çin’in devlet destekli ihraç ürünlerine Amerika tarafından gümrük vergisi konması, göreve yeni gelecek olan genç yöneticileri Çin’in daha fazla ekonomik ve demokratik reforma ihtiyaç duyduğu konusunda ikna etmeye yardımcı olur.”

XS
SM
MD
LG