Erişilebilirlik

Milyarder Simonyi Uzaya Gidiyor


Amerikalı bilgisayar mühendisi Charles Simonyi, 7 Nisan’da uzaya fırlatılması planlanan Soyuz uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na gitmeye hazırlanıyor.

Beşinci uzay turisti olan Simonyi, Rusya'nın Kozmonot Eğitim Merkezi’nde eğitim görüyor.

Bilgisayar mühendisi ve havacılık aşığı Charles Simonyi, uzaya yapacağı yolculukta bu iki dala olan tutkusunu birleştiriyor. Amerikalı milyarder aynı zamanda jet ve helikopter pilotu. Uzay araştırmalarına olan yoğun ilgisi Simonyi’yi uzay turisti olmaya itmiş. Simonyi bu kararını şöyle anlatıyor: "Herşey, uzay araçlarının fırlatılışını bir turist gibi izlemeye gitmemle başladı. Amerika’da ve Rusya’da birkeç kez turlara katıldım. İki ülke arasında bu konudaki farkları görmek istedim."

Macaristan doğumlu Simonyi 20 yıl boyunca Microsoft firmasında Microsoft Word ve Excel programlarını geliştiren ekibin başında çalışmış. 17 yaşında Macaristan’dan ayrılan Simonyi, Moskova’nın 40 kilometre kuzeydoğusundaki “Yuri Gagarin Kozmonot Merkezi”nde eğitim görüyor.

Uzay yolculuğu yapmak isteyen sivillerin üç şeye ihtiyacları var: masrafları karşılamak için 20 milyon dolar, azimli ve sağlıklı olmak.

Simonyi, iki Rus kozmonot, Oleg Kotov ve Fyodor Yurçikin’le birlikte çalışıyor. Baş mühendis Ivan Ivanoviç Suhorukov, teorik konulara ek olarak Simonyi’nin kapsamlı pratik eğitimden de geçirildiğini anlatıyor: "4 aydır birlikte çalışıyoruz. Önce kendisini tek başına eğitiyoruz, daha sonra da ekiple eğitime katılıyor."

Merkezde eğitim görenler, basınç kabinleri ve yer çekimi laboratuarlarıyla, Soyuz uzay aracı ve Uluslararası Uzay İstasyonu simülatörlerinde sıkı bir eğitime tabi tutuluyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 8 gün kalacak olan Simonyi, çeşitli bilimsel araştırmalara da katkıda bulunacak. Doktor Simonyi, Rus kozmonotlarla olan iletişiminin son derece önemli olduğunu vurguluyor. Rusça bilen Simonyi, yine de dil becerisini geliştirme ihtiyacı hissetmiş.

Eğitim sırasında Simonyi Rus uzay yiyeceklerine de alışmak durumunda kalmış. Simonyi’nin amaçlarından biri, Internet sitesi aracılığıyla gençleri uzay yolculuğunun bilimsel yanı hakkında bilgi sahibi yapmak. Simonyi, Kazakistan steplerindeki üsten fırlatılacak Soyuz uzay aracıyla uzaya ulaştığında bilgilerini uygulamaya başlayacak.

Charles Simonyi, bir gün insanların uzaya gidip rahatça yaşayacaklarından emin olduğunu söylüyor. 58 yaşındaki bilgisayar mühendisi, dünya yörüngesine çıkacak 450’nci kişi ve beşinci uzay turisti olacak.

XS
SM
MD
LG