Erişilebilirlik

Göğüs Kanseri, Siyaset ve Yeni İlaç


Her yıl dünyada bir milyondan fazla kadına meme kanseri teşhisi konuluyor. 400 binden fazla kadın ise her yıl meme kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor.

Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü, meme kanserine yakalanan kadınların sayısının arttığını bildiriyor.

Amerika'da 2008 Başkanlık seçimleri için aday adayı olan Demokrat Partili John Edwards geçtiğimiz hafta eşi Elizabeth Edwards’ın meme kanserinin geri geldiğini açıkladı.

Elizabeth Edwards, 2004 yılında meme kanserine yakalanmıştı. Eşi John Edwards, o yılki başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin başkan yardımcısı adayıydı. Edwards çifti, o zaman halka bir açıklama yapmak için seçimlerin bitmesini beklemişti.

Eski Senatör John Edwards ve Elizabeth Edwards, yeni bir açıklama için geçtiğimiz hafta yine halkın karşısındaydı. John Edwards “Test sonuçları, Elizabeth’in kanserinin geri geldiğini ve yayıldığını gösteriyor. Kanser şu anda kemikte yoğunlaşmış durumda,”dedi.

Kanser, vücuttaki herhangibir organ ya da dokuda başlayabiliyor, ancak kanserli hücreler esas tümorden ayrılıp kan yoluyla vücudun başka yerlerine gidebiliyor.

Elizabeth Edwards’ın durumunda memede baş gösteren kanser hücreleri şimdi kaburga kemiğinde büyüyor. Doktoru, tümörün küçük olduğunu söylüyor. Edwards’ın ne kadar uzun süre yaşayacağı, kemoterapinin ne kadar etkili olacağına bağlı.

Son birkaç yıl içinde araştırmacılar meme kanserine karşı yeni ilaçlar geliştirdi. Bu da meme kanserine yakalanan kadınların yaşama şansının arttığı anlamına geliyor. Çok kısa bir süre önce Amerika Gıda ve İlaç Dairesi, Tykerb adındaki ilacı onayladı. İlaç, meme kanserinin ilerleyen safhalarında etkili olabiliyor.

Tykerb, kullanması kolay bir ilaç. Her hafta serumla damardan değil, her gün hap olarak ağızdan alınıyor. Klinik deneylerde Tykerb alan hastalarda Tamoxifen alanlara oranla daha az kalp yetmezliği görülmüş.

Onkolog Kimberly Blackwell, “Bu ilaç, onkoloji kariyerimde belki de gördüğüm en önemli 5 gelişmeden biri,” diyor.

Meme kanserinin birçok türü var. Günümüzde belirli meme kanseri türleri için belirli ilaçlar kullanılıyor. Onkoloji uzmanı Doktor Clifford Hudis, “Kanserin neden büyüdüğünün sırlarını artık öğrenmeye başlıyoruz. Kanserin zaaflarını ortaya çıkarmayı başarıyoruz. Sadece kanserli hücreleri hedef almayı amaçlayan tedavi yöntemi de bu konudaki gelişmelerin bir yansıması,” diyor.

Araştırmacılar, bir sonraki adımın, değişik tedavi yöntemlerini bir arada kullanarak daha fazla meme kanseri hastasına yaşama şansı tanımak olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG