Erişilebilirlik

İran'dan İngiltere'ye Yeni Şikayet


İran hükümeti, İngiliz askerlerinin Irak'taki bir İran Konsolosluğunu kuşatıp havaya ateş açtığı yolunda şikayette bulundu.

İran Devlet Haber Ajansı'nın IRNA'nın bugün (Pazar) verdiği habere göre, bu konuda şikayet, Tahran'daki İngiliz Büyükelçiliğine resmen bir mektupla iletildi.

İngiliz askeri yetkilileri suçlamayı reddetti. Yapılan açıklamada Perşembe günü Basra'da olağan devriye görevi yapmakta olan bir grup İngiliz askeriyle bazı silahlı kişiler arasında kısa süren bir karşılık ateş açma olayı yaşandığı, İran Konsolosluğunun kuşatılmasının sözkonusu olmadığı belirtildi.

Bu yeni tartışma, 15 İngiliz askerinin İran'da tutuklanması olayı devam ederken yaşanıyor.

Başkan Bush dün (Cumartesi) İran'ın İngiliz askerlerini elinte tutmasını, "affedilmesi mümkün olmayan bir hareket" olarak niteledi ve askerlerin derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Bush, "rehine" olarak nitelediği askerlerin serbest bırakılması için İngiliz hükümetince harcanan çabaları desteklediğini bildirdi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise dün Tahran'da yaptığı açıklamada, hükümetinin, İngiliz askerlerinin Şattülarap'ta İran karasularına girmiş olduğu yolundaki suçlamasını tekrarladı. Ahmedinejad, özür dilemeyi reddettiği için İngiliz hükümetini sert bir dille eleştirdi.

İngiliz "Sunday Telegraph" gazetesinde bugün yayınlanan bir haberde ise, İngiliz hükümetinin Deniz Kuvvetleri'nden yüksek rütbeli bir yetkiliyi, İngiliz Kraliyet Donanması'na ait gemilerin bundan sonra bilerek ve izin almadan İran karasularına girmeyeceği yolunda açıkça güvence vermek üzere Tahran'a gönderebileceği belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG