Erişilebilirlik

30 Mart Amerikan Basınından Özetler


Washington Times Türkiye’nin PKK ile mücadele için Kuzey Irak’a olası bir müdahalesinin, Amerika’nın Irak’taki çabalarına zarar verebileceği uyarısında bulunuyor. Yazar Richard Miniter’ın imzasını taşıyan değerlendirmede, Irak Cumhurbaşkanı yardımcısı Tarık Haşimi’nin Türkiye’den “dost ve kardeş ülke” diye bahsettiği belirtiliyor ve “dostlarınızı seçebilirsiniz, ancak kardeşlerinizi seçemezsiniz” sözü hatırlatılıyor.

"Haşimi, Türkiye’ye ne mesaj vermek istiyor? “Bizim için hem bir müttefik hem de bir tehditsiniz ve bunun farkındayız” demek istiyor. Veya, “lütfen daha fazla dost ve daha az kardeş olun” diyor. Bush açısından bakıldığında ise, hiç kuşkusuz Başkan da Türkiye’nin daha fazla dost olmasını istiyordur. 1915 yılındaki Ermeni katliamını kınayan bir tasarıya destek veren Kongrenin Demokrat üyeleri de çok dikkatli olmalıdır. Önümüzdeki haftalarda oylanması beklenen ve bağlayıcı bir niteliği olmayan tasarı, Türkiye’yi bizim için daha az dost ve daha çok kardeş bir ülke haline getirebilir. Bu da, Irak savaşını kazanmayı daha da zorlaştırır."

New York Times da, Amerikan Kongresinin gündeminde bulunan Ermeni soykırımı iddiasıyla ilgili tasarının Türkiye’de tepkiyle karşılandığını yazıyor. Haberde, Bush yönetiminin karşı çıkmasına rağmen Demokratların destek verdiği tasarının Türk-Amerikan ilişkilerinde büyük bir gerginliğe yol açtığı vurgulanıyor.

"Kongredeki oylama tamamen sembolik olabilir. Ancak, Türkler bu oylamanın sert bir tokat olarak algılanacağını bildirdiler. Böyle bir gelişmenin Amerika’yla işbirliğinin gözden geçirilmesi için Ankara üzerinde büyük bir kamuoyu baskısına yol açacağını duyurdular. Son aylarda, Türkiye’nin tasarıya yönelik tepkisini anlatmak amacıyla çok sayıda Türk yetkili Washington’u ziyaret etti. Geçmişte de benzer tasarılar, yoğun lobi çalışmalarıyla engellenmişti. Ancak bu kez, Temsilciler Meclisi başkanı Pelosi’nin desteği ve Türkiye’nin Irak savaşı sırasına Amerikan askerlerine kendi topraklarını kullanma izni vermemesi nedeniyle tasarının kabul edilme ihtimali daha yüksek."

USA Today federal savcıların siyasi nedenlerle görevden alındığı iddialarıyla bağlantılı olarak Adalet Bakanı Alberto Gonzales’e sert eleştiriler yöneltiyor. Gazete, Gonzales’i adalete siyaset karıştırmakla suçluyor.

"Adalet Bakanlığını politikadan tamamen uzak tutmak mümkün değilse de, bu bakanlığın diğer bakanlıklardan önemli bir farkı var. Adalet Bakanlığının kararları saygınlığını ve tarafsızlığını korumak zorundadır. Ne yazık ki, bakanlık Gonzales döneminde bu özelliklerini sık sık kaybetti. Federal savcılar da elbette Bush tarafından atanan kişilerdir. Ancak göreve geldikten sonra, Bush’un adamları olup olmadıklarına göre değil, becerilerine, etik tavırlarına ve başarılarına göre değerlendirilmelidirler."

Washington Post da, Adalet Bakanı Gonzales aleyhindeki iddiaların giderek arttığını kaydediyor. Gazete, Gonzales’in bir an önce, bu iddialara doyurucu bir cevap vermesi gerektiğini savunuyor.

"14 Mart’ta başkan Bush Meksika’dan Gonzales’i arayarak Kongreye gitmesini ve inandırıcılığını yeniden kazanmasını istedi. Ancak Gonzales’in 17 Nisan’dan önce ifade vermesi beklenmiyor. Adalet Komitesi, Paskalya tatilinden sonra, eğer Gonzales de isterse, onu dinlemeye hazır olduğunu bildirdi. Eğer Gonzales görevinde kalmak istiyorsa, ki bu bizim tercih ettiğimiz bir çözüm değildir, artık sorulara bir cevap vermelidir."

XS
SM
MD
LG