Erişilebilirlik

'Füze Sistemi Rusya'yla İlişkileri Bozar'


Avrupa Birliği dış politika sorumlusu Javier Solana, bazı birlik üyesi ülkelerin Amerikan füze savar sistemine katılmayı kabul etmesinin, Rusya ile ilişkilere zarar vereceği uyarısında bulundu.

Solana, Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşmada üye ülkelerin kendi politikalarını tayin etme hakkı bulunduğunu, ancak bunların Birliğin güvenlik çıkarlarıyla uyum halinde olması gerektiğini vurguladı. Solana, Avrupa Birliği ve NATO’nun bu konuyu geniş biçimde tartışması gerektiğini de söyledi.

Solana’nın açıklaması, Amerika’nın füze savar sistemi planının Avrupa içinde yarattığı bölünmeyi yansıtıyor. Amerika; İran ve Kuzey Kore gibi devletlerden gelebilecek saldırılara karşı Orta Avrupa ülkelerine füze kalkanı yerleştirmek istiyor. Rusya, ise plana şiddetle karşı çıkıyor.

Çek hükümeti, dün füze savar sistemleri için topraklarına radar yerleştirme önerisini Amerika ile görüşmeyi kabul etti. Ancak Avrupa Parlamentosunun bugünkü oturumunda solcu milletvekilleri füze savar sistemine, yeni bir silahlanma yarışı başlatacağı gerekçesiyle karşı çıktı.

XS
SM
MD
LG