Erişilebilirlik

AB'yle Yeni  Üyelik Görüşmeleri


Avrupa Birliği, Türkiye’nin üyelik görüşmelerinin yeniden başlatılması önerisini onayladı.

Görüşmeler, Ankara’nın Kıbrıs Rum kesiminin uçak ve gemilerine liman ve havan alanlarını açmaması nedeniyle geçen yıldan beri askıya alınmıştı.

Genişleme Çalışma Grubu toplantıntısında işletmeler ve sanayi politikası başlığının açılması konusunda uzlaşı sağladı. Türkiye, bu kararla bilim-araştırma başlığını açıp geçici olarak kapamasının üzerinden 10 ay geçtikten sonra ikinci başlığını açmış olacak.

"İşletmeler ve Sanayi Politikası" başlığında Türkiye’ye yönelik olarak herhangi bir açılış kriteri konulmadı. Buna karşın kapanış kriterleri belirlendi. Türkiye, bu başlığı kapatabilmek için her şeyden önce sanayi politikasını AB standartlarına yükseltme amacıyla bir starteji hazırlayıp Brüksel’e iletmek zorunda.

Bu strateji gıda, tekstil, demir-çelik, petrol ürünleri, otomotiv, gemi inşa, elektronik ve demiryolu taşıtları sektörlerini kapsayacak. Diplomatik kaynaklar bu kriterin belirlenmesinde Fransa’nın etkili olduğunu ifade ediyorlar.

Ancak bu, aralıkta alınan kararlar gereği, başlığın kapatılması için yeterli olmayacak. Başlığın kapatılabilmesi için Türkiye’nin liman ve havalimanlarını Rum bandıralı gemi ve uçaklara açmasını öngören Ek Protokol’ü de uygulaması gerekecek.

Genişleme Çalışma Grubu’nda alınan karar doğrultusunda konu Çarşamba günü AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) düzeyinde ele alındı ve onaylandı.

Hükümetlerarası Konferans (HAK) da Perşembe günü toplanacak ve başlık resmen açılacak.

Alt düzeyde gerçekleştirilecek olan HAK’a Türk tarafını temsilen başmüzakereci Ali Babacan’ın katılması öngörülüyor. AB tarafını ise Dönem Başkanı Almanya’nın Daimi Temsilcisi Büyükelçi Wilhelm Schönfelder temsil edecek.

AB Komisyonu, işletmeler ve sanayi politikası başlığının ardından haziran sonuna kadar üç başlığın daha açılması konusunda oldukça umutlu. Bu umut geçen hafta AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn tarafından da net bir şekilde dile getirilmişti.

Almanya’nın dönem başkanlığının sona ereceği haziran ayı sonuna kadar açılması öngörülen başlıklar ise ekoenomik ve parasal politika, istatistik ve mali kontrol olarak sırlanıyor.

Türkiye’nin aylardır hazır olmasına karşın AB’nin ortak tutum belirleyememesi nedeniyle açılamayan eğitim-kültür başlığındaki tıkanıklık ise sürüyor. Tıkanıklığın en önemli nedenini ise Fransa’nın bu başlığın açılabilmesi için siyasi kriterlere atıf yapmak istemesi oluşturuyor.

Müzakere sürecindeki bir diğer aday ülke olan Hırvatistan da perşembe günü fikri mülkiyet başlığını açacak. Bu başlıkla birlikte Hırvatistan’ın açtığı başlık sayısı 6’ya ulaşmış olacak. Hırvatistan’ın kapattığı başlık sayısı ise 2.

XS
SM
MD
LG