Erişilebilirlik

Dink Tasarısı Yumuşatıldı


Gazeteci Hrant Dink suikastini kınayan ve Türk Ceza Kanununun 301’nci maddesinin kaldırılması çağrısında bulunan 65 sayılı tasarı, Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komisyonunda kabul edildi.

Ancak, Türkiye’nin ve bazı Senatörlerin itirazları üzerine tasarıda kullanılan dil yumuşatıldı.

65 Sayılı tasarının ilk halinde şöyle bir ifade yer alıyordu: “Hrant Dink, Ermeni soykırımından söz ettiği için TCK 301. maddesinden yargılandı.”

Tasarıda kullanılan ifade şu şekilde değiştirildi: “Hrant Dink, 1915'te Ermenilere uygulanan katliamlardan 'soykırım' şeklinde bahsettiği için TCK 301. maddesinden hakkında yasal işlem başlatıldı.”

Buradaki fark şu: tasarının ilk halinde Hrant Dink’in “Ermeni soykırımından” söz ettiği için yargılandığı ifade ediliyordu. Yani, ‘Ermeni soykırımına’ atıfta bulunuluyordu. Tasarının kabul edilen şeklindeyse, 1915’te yaşanan olaylar ‘katliam’ olarak tanımlanıyor ve Hrant Dink’in bu olaylara “soykırım” nitelendirmesi yaptığı için yargılandığı belirtiliyor. Yani, tasarıda, söz konusu olaylar hakkında “soykırım” nitelendirmesi yapılmıyor.

Komisyon başkanı Demokrat Partili Senatör Joe Biden tarafından sunulan tasarı bağlayıcı değil. Tasarı, şimdi Genel Kurulun gündemine alınacak.

Türkiye, Ermeni soykırımı ifadesinin metinden çıkartılmasını ya da değiştirilmesini istiyordu.

Tasarının oylanması Cumhuriyetçi Partili Senatör Richard Lugar’ın itirazı üzerine üç hafta önce ertelenmişti.

XS
SM
MD
LG