Erişilebilirlik

'Türkiye'nin Kaygılarını Paylaşıyoruz'


Amerika Savunma Bakanı Robert Gates Türk-Amerikan Konseyi konferansında bir konuşma yaptı.

Savunma Bakanı Gates, konuşmasının başında, bundan 60 yıl önce Başkan Harry Truman tarafından gönderilen ve Truman doktrini olarak bilinen Türkiye’ye acil yardim kararını hatırlattı ve Amerika’nın Türkiye ile dostluk ve müttefikliğinin uzun soluklu olduğunun altını çizdi.

Türkiye’nin bölgedeki konumu ve demokrasi kültürü ile önemli bir ülke olduğunu belirten Robert Gates, Türkiye’nin radikalizme karşı modernizmi, laikliği ve demokrasiyi temsil eden önemli bir ülke olduğunu söyledi. Savunma Bakanı Gates, Türkiye’nin doğu ile batı arasında çok önemli bir köprü görevi gördüğünü belirtti ve Türkiye’de modernizmin Osmanlı döneminde başladığını, Mustafa Kemal Atatürk tarafından devam ettirildiğini, ve yakın zamanda Turgut Özal tarafından da ilerletildiğini belirtti.

Robert Gates, Türk-Amerikan ilişkilerinde son yıllarda güçlükler yaşandığını, her ilişkide olduğu gibi iniş çıkışlar olduğunu belirtti. Ancak, Savunma Bakanı, “Her ilişkide olduğu gibi biz iki müttefik ülke olarak bu ilişkiler üzerinde çalışmalıyız; emek vermeliyiz.” seklinde konuştu.

Robert Gates, konuşmasında Irak konusuna ağırlık verdi. Irak konusunda Türkiye ile ilgili olarak Kuzey Irak’ta yaşanan kaygıların, onlar için de endişe verici olduğunu belirtti. Bunun, büyük sıkıntı olduğunun farkında olduğunu söyleyen Gates, “PKK terörü sonucu ölen her Türk, bizim için Irak’ta başarısızlık demektir; bizim için de bir kayıptır” dedi.

'İran Konusunda Gerçekçi Olmalıyız'

Savunma Bakanı Gates, konuşmasında, Washington'un İran'la yüksek düzeyde görüşme yapmaya açık olduğunu ancak İran hükümetinin niyetleri konusunda gerçekçi olmak gerektiğini söyledi.

Gates şöyle konuştu: "İran'ın niyeti, nükleer programı konusundaki planları, Irak ve bölgedeki hedefleri konusunda yanılgıya kapılmamalıyız."





XS
SM
MD
LG