Erişilebilirlik

ABD BM'nin Kosova Planını Destekliyor


Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, Kosova’nın "denetimli bağımsızlığını" desteklediğini söyledi.

Brüksel'de Avrupalı yetkililerle görüşen Burns, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Nisan ya da Mayıs'da Kosova'nın nihai statüsüyle ilglili bir karar alabileceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Kosova özel temsilcisi Martti Ahtisaari şu anda resmen Sırbistan'a bağlı olan bölgeye bağımsızlığa yakın özerklik verilmesini önermişti.

Güvenlik Konseyi Finlandiyalı diplomatın raporunu önümüzdeki günlerde görüşmeye başlayacak.

Sirbistan, nüfusunun yüzde 90'nını Arnavutların oluşturduğu Kosova'ya bağımsızlık verilmesine şiddete karşı çıkıyor. Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerindene Rusya da bu konuda Sırbistan'ı destekliyor.

Bush yönetimi, Martti Ahtisaari’nin Kosova’nın nihai statüsüyle ilgili raporunu kuvvetle destekleyeceğini açıklamıştı.

Kosova 1999 yılından beri Birleşmiş Milletler’in yönetimi altında bulunuyor.

Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesi için bir yıldır devam eden müzakere sürecinde yeni bir adım atıldı. BM'nin Kosova Özel Temsilcisi Martti Ahtisaari hazırladığı planla, Kosova'ya uluslararası toplumun denetiminde bağımsızlık önerisini masaya getirdi. Böylece Son sekiz yıldır Birleşmiş Milletler tarafından yönetilen bölge için Aahtisari, ilk kez bu denli açık bir şekilde ''bağımsızlık'' ifadesini dillendirmiş oldu.

Raporda NATO operasyonunun yapıldığı 1999 yılından beri BM'nin yönetimi altında bulunan Kosova’daki uluslararası yönetimin sürdürülemez olduğu belirtilirken, Sırbistan sınırları içindeki özerk bir Kosova'nın da savunulabilir olmadığı kaydediliyor.

Sırp yönetimine dönmenin Kosova halkının çoğunluğuna açısından kabul edilemez olduğunu altı çizilerek vurgulanan raporda, Kosova sınırları içindeki Sırp azınlığa geniş haklar tanınıyor.

BM'nin Kosova Özel Temsilcisi Martti Ahtisaari’nin planının Güvenlik Konseyi’ne sunmasının ardından gelen tepkiler bundan sonraki sürecinde tahmin edildiği gibi kolay geçmeyeceğinin işaretlerini veriyor.

Rapor, Belgrad tarafından tepkiyle karşılanırken, Kosova'nın devlet başkanı Fatmir Seydiu, önerilerin uygulanmasının bütün bölgenin çıkarına olduğunu söyledi. Makedonya Dışişleri Bakanı Antonie Miloşoski, ise ülkesinin, Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkeler arasında olacağını söyledi.

Sırplar Kosova’nın bağımsızlığının uluslararası toplumun denetiminde de olsa kabul edilemeyeceğini savunmaya devam ediyorlar. Eğer Plan, Güvenlik Konseyi’nde kabul edilirse, bu doğrultuda Kosova'da uluslararası bir sivil temsilci görevlendirilecek. Bu kişinin Kosova'da ne kadar kalacağı belli olmayacak.

Öte taraftan BM sözcülüğünden planla ilgili yapılan açıklamada, Ban Ki-mun'un Ahtisaari'nin raporuna tam destek verdiği bildirildi. Önerilere bir destek de Amerika Birleşik Devletleri'nden geldi. Önerileri tamamını desteklediklerini vurgulayan Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, her iki tarafta da güçlü bir hissiyatın bulunduğunun farkında olduklarını söyledi.

Burns, Kosova'da yüzde 92'sini Arnavutların oluşturduğu halka, gelecekleri konusunda yaşadıkları belirsizliğin ardından kendi kaderlerini kontrol etme hakları olduğu duygusunun verilmesi gerektiğini vurguladı.

Plan konusundaki son sözü ise BM Güvenlik Konseyi söyleyecek. Konseyin raporu nisan ya da mayıs aylarında oylaması bekleniyor. Sırbistan'ın tarihi müttefiki ve aynız zamanda Güvenlik Konseyi’nin dami üyesi Rusya’nın, veto hakkını kullanıp kullanmayacağını henüz açıklamadı. Dolayısıyla planın güvenlik konseyinde geleceği de belirsiz durumda. Siyasi gözlemciler ise planın reddedilmesinin Kosova'da yeni şiddet olaylarına yol açmasından endişe duyuyor.

XS
SM
MD
LG