Erişilebilirlik

Rice Orta Doğu Temaslarını Sürdürüyor


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail ve Filistin’e ortak gündem oluşturma çağrısında bulundu. Rice bunun, iki tarafın barışa ulaşması ve Filistin devletinin kurulması için gerekli olduğunu savundu.

Orta Doğu ziyaretini sürdüren Rice bugün (Pazar) Ramallah’ta Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’la biraraya geldi. Amerikalı bakan daha sonra Kudüs’e geçerek İsrail Başbakanı Ehud Olmert’le görüşecek.

Orta Doğu barış görüşmelerini yeniden canlandırmayı amaçlayan Rice, daha önce de Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanlarıyla biraraya geldi.

Birleşmiş Millletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da Rice’tan önce Mahmud Abbas’la görüştü. Ban İsrailli ve Filistinli liderlere yağtığı çağrıda, zamanı değerlendirmeleri ve kesilen görüşmelere devam etmelerini istedi.

Bu arada Abbas, geçen yaz Hamas militanlarının kaçırdığı İsrail askerinin serbest bırakılması için elinden geleni yaptığını söyledi. İsrail, Abbas’ı daha önceki anlaşmalara uymamak ve kaçırılan askerin serbest bırakılacağı yolundaki sözünü tutmamakla suçluyor.

Rice Mısır'da Demokrasi Konusunu Ele Aldı

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’le görüşmesinde, demokrasi ve bölgesel konuları ele aldı.

Rice ve Mübarek Asvan’da görüştü. Yarınsa Mısır’da tartışmalı anayasa değişiklikleriye ilgili referandum yapılacak. Referandum konusundaki kaygılarını dile getiren Rice, reform sürecinin zor olduğunu söyledi.

Mısır’da muhalefet, terörle mücadele yasalarının anayasaya eklenmesinin özgürlükleri kısıtlayacağı ve iktidar partisinin konumunu daha da sağlamlaştıracağını savundu.

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Gheit ise anayasa değişikliğini savundu ve ülke güvenliği konusunun kendi sorumlulukları olduğunu söyledi.

Rice’ın Mısır’daki temaslarında, İsrail-Filistin barış süreci de ele alındı.

XS
SM
MD
LG