Erişilebilirlik

Karikatür Davası: Fransız Dergi Suçsuz


Fransa’da Hazreti Muhammed karikatürleri yayınladıktan sonra Müslüman dernekler tarafından dava edilen dergi, mahkeme tarafından suçsuz bulundu.

“Charlie-Hebdo” adlı haftalık mizah dergisi, geçen yıl Danimarka’da bir gazetede yayınlanan ve dünya çapında çok sayıda Müslüman’ın tepkisine yol açan karikatürlerden üçünü yayınlamıştı.

Dergiyi dava eden Müslüman dernekler, mahkeme kararını temyiz edeceğini açıkladı.

Savunma avukatları, karikatürlerin İslam’a saldırı niteliği taşımadığını öne sürerek geçen ay davanın düşürülmesini istemişti.

İfade Özgürlüğü Kapsamına Alınıyor

Fransızların ünlü mizah dergisi Charlie Hebdo 2005 yılında Danimarka’nın Jylllands-Posten gazetesinde çıkan ve dünyayı sarsan bir tartışmayı ateşleyen Hz. Muhammed karikatürlerini, ifade özgürlüğü ilkesine dayanarak Şubat 2006’da Fransa’da da basmıştı. Dünya İslam Lig’ine bağlı olan Fransız Müslüman dernekleri, Hazreti Muhammed karikatürünün “Müslümanları incittiğini” öne sürmüş, dergi ve derginin Genel Yayın Yönetmeni Philippe Val aleyhinde, Paris 17’inci Ceza Mahkemesi’ne dava açmıştı. Dernekler, Dergi’ye 22 bin 500 Euro para cezası ile Genel Yayın Yönetmeni’ne de 6 ay hapis cezası verilmesini talep etmişti.

Mahkemeyi çoğunluğu Müslüman ülkelerden olmak üzere çok sayıda yabancı gazetecinin izlemesi dikkat çekti. Cumhurbaşkanı adayları başta olmak üzere Fransız politikacılarının da Dergi’ye destek verdiği duruşmada, Derginin Genel Yayın Yönetmeni Philippe Val, ‘söz konusu karikatürlerle müslümanlara saldırmadıklarını, sadece radikal İslamcı tipine bir eleştiri getirdiklerini’ savundu. Bunun üzerine Mahkeme heyeti, ifade özgürlüğü açısından sembolik önem taşıyan davanın takip edilmesine gerek olmadığına karar verdi.

Karar karşısında Charlie Hebdo yayın yönetmeni Val sevincini gizlemeyerek “Bu ifade özgürlüğün ve laikliğin bir zaferidir” dedi. Davayı açan üç Müslüman derneğinden ikisi ise kararı temyize götüreceklerini açıkladılar.

Danimarka’da bir gazetede Hz. Muhammed’in karikatürlerinin basılmasıyla başlayan kriz tırmanmış, dünya ülkeleri Muhammed karikatürlerinin ifade özgürlüğü mu yoksa “İslam’a hakaret” mi olduğu konusunda ikiye bölünmüştü. Tartışmanın büyümesiyle konunun ifade özgürlüğü kapsamında ele alması gerektiğini savunan diğer ülkedeki gazeteler de Muhammed karikatürü yayınlamıştı. Danimarka’nın ardından Norveç, ardından da Fransa’nın Le Soir Gazetesi ve haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo söz konusu karikatürleri yayınlamıştı.

Fransa’da alınan karar Avrupa’da konuya ilişkin olarak yürütülen tartışmalara ait ilk karar olması bakımından önem taşıyor.

XS
SM
MD
LG