Erişilebilirlik

Pakistan'da Çatışmalar Sürüyor


Pakistan’ın kuzeyinde yerel aşiretlerle Özbek militanlar arasındaki çatışmalar dördüncü gününe girdi.

Pazartesi günü Güney Veziristan’da başlayan çatışmalarda ölü sayısının en az 135 olduğu bildiriliyor.

Ölenlerden 80’nin Özbek militanlar ve destekçileri olduğu belirlendi.

Bu arada dini liderlerle Taleban komutanları arasında ateşkes sağlamak için görüşmeler yapıldığı haber veriliyor.

Çatışmalar Dördüncü Gününde

İlk çatışma Pazartesi günü Güney Veziristan vilayetinin Afgan sınırı yakınlarında çıktı. Bölge halkına göre çatışmanın nedeni Aşiret liderlerinin Özbek militanları bölgeden çıkarmak istemeleri.

Pakistan hükümeti Özbeklerin el Kaide ve Üsame Bin Ladin’le bağlantıları olduğu görüşünde.

Askeri sözcü Tuğgeneral Vahit Erşat, hükümetin Pakistan’da faaliyet gösteren yabancı militanları sınırdışı etmek istediğini ve bunun için aşiretlerden destek aldığını söyledi.

Askeri sözcü, aşiretlerin hükümet için çarpıştığını söyledi ve devamla “Hükümetle anlaşmaları var. Yabancı militanlar ve yandaşlarıyla savaşanlar onlar..” dedi.
Pakistan’da merkezi hükümetin gücü sınırdaki bölgelere ulaşamıyor. Güney Veziristan ve Kuzeybatı Sınır vilayetinin önemli bir bölümü aşiretlerin kontrolü altında. Merkezi hükümetle aşiret liderleri arasında geçen yıl varılan anlaşma, yabancı militanların sınırdışı edilmelerine destek sağlamaları karşılığında aşiretlere daha fazla özerklik tanınmasını öngörüyordu.

2001 yılındaki Afgan savaşı sırasında Arap ve Orta Asya ülkelerinden yüzlerce Arap militan Pakistan’a sığınmıştı. Taleban’ın çökmesiyle birlikte Afganistan’dan kaçmak zorunda kalan bu kişiler hâlâ Pakistan’da yaşıyor. Amerikan ve Afgan yetkililere göre aralarında yüzlerce Özbek vatandaşının da bulunduğu yabancı militanlar Güney ve Kuzey Veziristan’ın Afgan sınırı boyunda bir dizi üs kurdu.

Ancak hükümetin politikasını onaylamayan bazı uzmanlara göre aşiret milislerinin yabancı militanlara saldırması olumlu bir gelişme değil. Emekli general Talat Mesut çatışmaların esasında iktidar mücadelesi olduğu görüşünde. Mesut’a göre çatışmaların bir tarafında el Kaide’yle bağlantısı olan yabancı militanlar, karşı tarafda ise hala Taleban’ı destekleyen ve Pakistan hükümetine şiddetle karşı çıkan aşiretler bulunuyor. Emekli “general çatışma kimin zaferiyle sonuçlanırsa sonuçlansın hükümete bir yararı olmayacağı gibi bölgesel güvenliğe de olumlu katkısı olmayacak” diyor.

XS
SM
MD
LG