Erişilebilirlik

Mübarek Ankara'da


Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, beş bakanla birlikte Ankara’da temaslarda bulunuyor. Mübarek Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ardından da Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüştü.

Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen heyetlerarası görüşmelerde taraflar arasındaki en yoğun diyaloğun Irak konusunda yaşandığı belirtildi. Nitekim, Sezer ile Mübarek’in düzenledikleri ortak basın toplantısında da Irak konusunda verilen mesajlar dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Sezer, Ortadoğu’daki sorunların giderek ağırlaştığına ve bu sorunların bölge halkları arasında karamsarlığa yol açtığına dikkat çekti. Sezer, sorunların çözümünde uluslararası toplumun, özellikle de bölge ülkelerinin daha istekli davranması gerektiğini dile getirdi.

Sezer, Mısır ile Türkiye’ye önemli görev düştüğü belirtirken, heyetlerarası görüşmelerde Irak’a komşu ülkeler toplantısının ‘gecikmeksizin’ Kahire’de yapılması için ortak karar alındığı belirtildi. Taraflar, komşu ülkeler toplantısından sonra da Irak için İstanbul’da Nisan başında uluslar arası güvenlik konferansının toplanması için ortak hareket içine giriyor. Bu kapsamda konferansın Bağdat dışında yapılmasını istemeyen İran’ı ikna için ortak yöntemler geliştirilecek.

Sezer, Mübarek ile özellikle Irak'ın toprak bütünlüğünün ve ulusal birliğinin korunması konusunda ortak karar aldıklarına vurgu yaparken, Filistin sorununun acilen çözülmesi konusundaki bölgesel ve uluslararası çabalara da ortak destek vereceklerini söyledi.

Mübarek de, Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması için uluslar arası çabanın yoğunlaştırılmasını istedi. Mübarek, bölgedeki sorunların barışçıl yöntemlerle çözümlenmesi konusunda Türkiye ile görüş birliği içinde olduklarını dile getirdi.

Türkiye ile Mısır’ın uluslararası sorunlara ilişkin BM politikalarını desteklediğini belirten Mübarek, her türlü nükleer ve kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi konusunda da tarafların görüş birliği içinde olduklarını vurguladı. Taraflar, Ortadoğu’nun bu silahlardan arındırılması ve uluslar arası toplumun terörle mücadelesine destek verilmesi konusundaki görüş birliklerini de pekiştirdi.

Mübarek Ankara temasları kapsamında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Türk işadamları ile de bir araya gelecek.

XS
SM
MD
LG