Erişilebilirlik

Chirac Sarkozy'ye Desteğini Açıkladı


Fransa’da Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’tan uzun zamandır beklenen “kimi destekleyeceği” açıklaması gledi. Chirac, sürpriz olmayan bir şekilde, kendi bakanı Nicolas Sarkozy’yi desteklediğini bildirdi. Böylece 22 Nisan’da yapılacak seçimler öncesi herkes tarafını belirledi ve yarış hızlandı.

Chirac, Sarkozy’ye desteğini Bakanlar Kurulu toplantısı nedeniyle televizyonlara gönderdiği bir bant kaydı aracılığıyla bildirdi. Sarkozy’yi “kaliteli bir aday” olduğu için desteklediğini kaydeden Chirac “Dolayısıyla, oyumu ve desteğimi Sarkozy’ye vermem son derece doğaldır,” dedi. Chirac’ın, kendisine rağmen partisinin yönetimini ele geçiren ve kendi ekibini sollayıp Cumhurbaşkanı adayı olan Sarkozy’yi bütün bunlara rağmen desteklemesinin mümkün olup olmadığı sorusu aylardır Fransa siyasetinin en önemli sorularından birisiydi. Ancak son olarak Chirac’ın en sadık adamlarından Başbakan Dominique de Villepin’in Sarkozy’i desteklediğini açıklamasının ardından son kale de düşmüş, Chirac’ın Sarkozy’yi destekleyeceği anlaşılmıştı. Chirac’ın desteği, rakiplerinin nefesi ensesinde kampanya yürüten Sarkozy için büyük önem taşıyor. Sarkozy, destek açıklamasının ardından çok duygulandığını, Chirac’ın desteğinin kendisi için çok büyük anlam taşıdığını açıkladı.

Chirac, uzun süredir adaylık ve İçişleri Bakanlığı görevini birlikte yürüten Sarkozy’nin görevini 26 Mart Pazartesi günü açıklayacağını da belirtti. Sarkozy’nin İçişleri Bakanlığı görevini bırakacağı açıklaması, uzun süredir istifa çağrısında bulunan muhalefet partileri ile diğer adaylar tarafından memnuniyetle karşılandı.

Chirac’ın önce aday olmayacağı, şimdi de Sarkozy’yi destekleyeceğini açıklamasının ardından, Fransa seçimi öncesi taşlar da yerine oturdu. 22 Nisan’da yapılacak ve 12 adayın katılacağı seçimler öncesi herkes saflarını belirledi ve seçimlere son bir ay kala yarış hızlandı. Adaylar seçmenlerin oylarını çekebilmek için birbiri ile neredeyse vaat yarışına girdi. Vaat yarışında en ileri giden, Sosyalist Parti adayı Segolene Royal oldu. Royal, ülkede yürürlükte olan 5. Cumhuriyet’ten, köklü anayasal ve kurumsal değişiklikler yapılarak 6’ıncı Cumhuriyet’e geçilmesini önerdi. Sarkozy ise yabancılara daha sert önlemler getirecek bir “Göçmenler ve Milli Kimlik Bakanlığı” önersi getirdi. Ortayol öneriler getiren üçüncü iddialı aday Demokrasi için Birlik Partisi Genel Başkanı François Bayrou ise kendisinin 1995’teki Chirac ile aynı noktada olduğunu açıkladı.

XS
SM
MD
LG