Erişilebilirlik

Hamas İsrail Askerine Saldırıyı Üstlendi


Filistin’de Hamas örgütünün silahlı kanadı bir İsrail askerinin vurulup yaralanmasına yolaçan olayın sorumluluğunu üstlendi. Ateş açma olayı Gazze’ye yük kamyonlarının ana giriş noktasında yaşandı. İsrail, olayı terörist saldırı ve Filistin birlik hükümetinin uluslararası isteklere uymadığının belirtisi olarak niteledi. Hamas’ın askeri kanadı, İsrail saldırısına karşılık olarak ateş açıldığını bildirdi. İsrail ve Filistin yetkilileri, dört ay önce Gazze’de ateşkes kararı almış ve bugüne kadar da önemli bir çatışma olmamıştı.

Öte yandan Amerika ve Avrupa Birliği, Hamas’ın katıldığı yeni kurulan Filistin hükümeti hakkında bir hüküm vermeyeceklerini açıkladı. Amerika Dışişleri bakanlığı ile Avrupa Birliği yetkilileri bekleyip, hükümetin uluslararası isteklere uyup uymadığına bakacaklarını belirttiler. Bu istekler şiddetin reddedilmesi ve İsrail’in tanınması olarak özetleniyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı daha önce bir açıklama yaparak, yeni Filistin hükümetinin Hamas üyesi olmayan bakanlarıyla temas kuracağını bildirdi.

Bu arada Norveç, Filistin hükümetine uyguladığı boykotu kaldırdı. Norveç Dışişleri Bakan Yardımcısı Raymond Johansen, dün Gazze’de Filistin Başbakanı İsmail Haniye ile görüştü. Norveç, Filistin’e boykotu kaldıran ilk Avrupa ülkesi oluyor.
XS
SM
MD
LG