Erişilebilirlik

Başesgioğlu ve Çoşkun Berlin'de


‘Türkiye’nin Ekonomik Durumu ve Türk sanayisinin AB sürecinde uyum şartları’ konulu bir konferans veren Ali Coşkun, Türkiye’nin AB ile olan 44 yıllık ilişkisine rağmen, halen yeteri kadar tanınmadığını ve anlaşılmadığını, ülkeye karşı yargıların büyük bir bölümünün önyargılardan oluştuğunu söyledi.

Türkiye’nin stratejik öneminin giderek arttığını iddaa eden bakan, Erdoğan hükümetinin başa geçtiğinden bu yana Türkiye’nin tanıtımını için değişik platformalarda çaba gösterdiğini savundu.

Bakan Coşkun, Türkiye’de son üç yılda üç milyon kişiye yeni iş olanağı yaratıldığını, enflasyonun tek haneli hale düşürüldüğünü, gayri safi milli hasılanın 5500 doları geçtiğini açıkladı. Bu olumlu gelişmeler sonucunda Türkiye’nin ekonomik açıdan güveninilir bir ülke haline dönüştüğünü bildiren bakan, sadece uluslararası yatırımcıların değil, yurtdışında yaşıyan Türklerin de Türkiye’de yatırıma yöneldiğini söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı’na göre, yurtdışında yaşıyan Türkler, aynı zamanda yaşadıkları ülkelerde işveren konumuna geçerek, Türkiye’nin imajına olumlu katkı sağlıyorlar.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu Berlin’deki görüşmelerinde Türkiye’nin AB süreci ile ilgili değerlendirmelere öncelik verdi. Avrupa Birliği Akdeniz ülkeleri Çalışma Bakanları konferansında bir konuşma yapan Başesgioğlu, Türkiye’nin konumu gereği AB ile Akdeniz’e kıyısı olan diğer ülkeler arasında köprü vazifesi gördüğünü, kendi tanımıyla ‘her iki tarafında dilini konuşabildiğini’ söyledi.

Her iki bakanın, Berlin’e geliş tarihleri dikkati çekti: Berlin bu hafta AB’nin, ilk ismi ile Avrupa Ekonomik Topluluğu’nun kuruluşunun 50ci yılı etkinlik ve şenliklerine sahne olacak. AB’ye üye 27 ülkenin Cumhurbaşkanları, Başbakanları bu etkinliklere katılmak üzere Berlin’e davetli.

Avrupa Birliği’nin kapısında 44 yıldır bekleyen Türkiye ise bu kutlamalara sadece uzaktan seyirci kalacak. Bu yüzden Coşkun ve Başesgioğlu’nun Berlin’deki açıklamaları zamanlama açısından bir başka önem kazanıyor.

XS
SM
MD
LG