Erişilebilirlik

Amerika'da Çeyrek Yüzyıl


Samsunlu Metin Türk İmren 1980 yılından beri Amerika'da yaşıyor.

Türkiye'yi o zamanlar etkisi altına alan siyasi istikrarsızlık Metin'i de doğrudan etkilemeye başlayınca "Ver elini Amerika!" demiş. Geliş o geliş..

Amerikada referansı olmadığı için başlangıçta iş bulmakta zorlanan Metin daha sonra eski deneyiminden de yararlanarak seyahat acentalığına başlamış.

Wisconsin eyaletinin soğuğundan bıkınca Florida'ya taşınan Metin Türk İmren, emeklilik yıllarında da boş durmuyor birbirinden güzel takı ve süs eşyaları yapıyor.

Metin Türk İmren'in Fransa'ya değil de ABD'ye gelmesinin nedeni hem kendinin hem de eski eşinin İngilizce bilmesi. İngilizceyi ise orta ve liseyi yatılı okuduğu Samsun Maarif Kolejine borçlu..

Metin Koleje girişini şöyle anlatıyor:
"Bozkurt ilkokulundan mezun olduğum sene, M.S.1956, yaz tatilinde pederin dükkanında vakit geçirirken rahmetli başöğretmenim Abdullah Kırmacı geldi. Çay kahveden sonra "Tahir Usta, geçen sene burada bir okul açıldı ben Metin'i bir dahaki hafta o okulun giriş imtihanlarına götüreceğim. Orada okumasını tavsiye ederim" dedi. Peder de "Hocam siz nasıl uygun bulursanız öyle olsun..." deyince hayatım değişti..

Sık sık Türkiye'ye gidip gelen konuğumuzun en çok özlemini çektiği şey tabii ki eski dostları. Özellikle çoğu altmışa merdiven dayamış kolej arkadaşları..

Diğer Maarif Kolejleri gibi SK'da daha sonra yatılı liseye (Anadolu Lisesi) dönüştüğü için eski okul arkadaşlarıyla iletişimi kesmemek hayatı önem taşıyor Metin için..

Metin Türk İmren ile eski okul arkadaşı Mehmet İlhan konuştu.

XS
SM
MD
LG