Erişilebilirlik

Sudan Lahey Mahkemesiyle İşbirliğini Kesti


Sudan, bir süre önce Sudanlı yetkililerin Darfur’daki savaş suçlarına katıldıkları hükmüne varan Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi ile işbirliğine son verdi. Kararın, devlet başkanının idaresindeki bakanlar kurulu toplantısında alındığı bildirildi.

Hükümet yanlısı bir gazete kararın, bu mahkemenin Sudanlılar üzerinde yetkisi olmadığı için alındığını belirtti. Sudan, mahkemenin kurulmasını öngören uluslararası anlaşmayı imzalamamıştı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi geçenlerde iki Sudanlı yetkiliyi, Darfur’da Arap milislere, sivilleri öldürmek, işkence etme ve ırza geçmeleri için emir vermekle suçlamıştı.

Sudan Darfur’da işlenen suçlarla ilgili olarak kendi hükümetinin soruşturma yaptığını bildiriyor.

BM Sudan Hükümetine Baskıdan Yana

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, çatışmaları önlemek için Darfur’un batısında büyük bir uluslararası kuvvet bulundurulmasını, Sudan hükümetinin kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Ban Ki Moon Amerika’nın Sesi’ne verdiği demeçte, Birleşmiş Milletler’in desteğinde bir barış gücü oluşturmak için çalışmalar yapacaklarını bildirdi. Genel Sekreter, Sudan’ı geçen yıl Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği Örgütü ile yaptığı anlaşmaya uymaya zorlamak için bir çok Afrikalı liderle temasta olduğunu da açıkladı.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, genel sekretere gönderdiği mektupta anlaşamaya uymayacağının işaretlerini verdi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ise, Sudan’ın imzaladığı anlaşmaları çiğnemesine izin vermemek gerektiğini belirtti.

XS
SM
MD
LG