Erişilebilirlik

Afganistan'daki Durum Kaygı Veriyor


Afganistan'daki devrik Taleban rejimine bağlı militanların ve El Kaide terör örgütünün saldırılarında son bir yıl içinde görülen artış, Amerikalı yetkilileri kaygılandırıyor.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu'nda düzenlenen özel bir oturumda Afganistan'daki bu gelişme ele alındı ve yönetime bağlı yetkililer Senatörlere bilgi verdi.

Komisyon Başkanı Demokrat Partili Senatör Joseph Biden toplantıyı açarken, “Geçen bir yıl, Taleban’ın devrilmesinden buyana Afganistan'da yaşanan en kanlı yıl oldu,” diye konuştu.

Demokrat Parti Wisconsin Senatörü Russ Feingold, eleştirisini Dışişleri Bakanı'nın Orta ve Güney Asya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Richard Boucher’a yöneltti.

“Bu yaşananlar politikamızda derin yanlışlar olduğunu gösteriyor. Düşünceme katılıyor musunuz?” diye soran Senatöre Bakan Yardımcısı Boucher şöyle cevap verdi:

“Hayır duruma hakimiz. Geçen yıllara oranla, bu yıl Afganistan’da daha hazırlıklı durumdayız ama oradaki işimizin bitmediğini söyleyebilirim.”

Richard Boucher, NATO’nun Afganistan’daki asker sayısını 23 bine çıkardığını, Amerika'nın da bu yıl 3.300 ek asker göndererek Afganistan'daki toplam asker sayısını 23 bine çıkardığını söyledi.

Yetkililer NATO’nun güneydeki operasyonlarının Taleban saldırılarını durdurduğunu söylüyor. Bakan Yardımcısı Boucher, Senato Komisyonuna bilgi verirken, “Geçen yıl Taleban’ı başarısızlığa uğrattık. Ancak bölgede henüz hakimiyet kurmuş ya da çekilmelerini sağlamış değiliz,” diye konuştu.

Boucher, Afganistan’ın yeniden imarı ve ülkede yeni yollar yapılması için Bush yönetiminin Kongre’den 2 milyar Dolar ödenek istediğini söyledi.

Dikkatler aynı zamanda Afganistan’daki haşhaş üretimine çevrilmiş durumda. Amerika’ya göre, dünyada afyonun yüzde 90’ı Afganistan’dan geliyor. NATO kuvvetleri Afganistan'daki haşhaş ekim alanlarını imha etmeye çalışıyor, ama yetkililer bu alanda daha çok yardıma gerek olduğunu söylüyor. Bakan Yardımcısı Boucher da, “Başka tarım ürünlerine yönelmek gerek. Ama bu yeterli değil. Onlara aynı zamanda yol, elektrik ve sulama sistemi de sağlamak lazım,” diye konuşuyor.

Afganistan'da baharın gelmesiyle Taleban ve El Kaide’nin ülkenin doğusu ve güneyinde yeni saldırılara girişmesi bekleniyor. Amerikalı yetkililere göre, koalisyon kuvvetleri saldırılara karşı daha hazırlıklı. Richard Boucher, “Düşman, kışı, bomba hazırlayarak ve yeni taktikler geliştirerek geçirdi. İşimiz zor. Çok zor bir dönem geçireceğiz, ama onlarla başa çıkacak gücümüz var,” diyor.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu üyeleri, bu açıklamalardan kuşku duyuyor. Senatörlere göre, Amerika’nın Afganistan’da başarısızlığı göze alması mümkün değil, ancak başarı için de teröristler ve Taleban’dan kurtulmak gerekiyor.

XS
SM
MD
LG