Erişilebilirlik

İstanbul'da Irak'a Yardım Konferansı


Amerika öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Irak’ı işgalinin 4. yılında savaş karşıtlarının protestoları sürerken, Türkiye Irak’la ilgili önemli bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. Irak Uluslararası Yeniden İmar Fonu Toplantısı, İstanbul’da gerçekleştiriliyor.

İstanbul’da yarın (Pazartesi) başlayacak ve iki gün sürecek Irak Uluslararası Yeniden İmar Fonu toplantısı, Irak’ın yeniden yapılanması sürecinde büyük önem taşıyor. Toplantıya, Irak’ın yeniden yapılanma çalışmalarına katkıda bulunan 19 ülkeden 130 üst düzeyli bürokrat ve aralarında bakanların da bulunduğu 30 kişilik Irak heyeti katılacak.

Irak Uluslararası Yeniden İmar Fonu, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı bünyesinde oluşturulan fonlar ile destekleniyor. Toplantıya Irak Planlama Bakanı’nın da katılması ve toplantının ardından 21 Mart’ta Türkiye-Irak ikili ekonomik ilişkilerinin görüşüleceği bir başka toplantının yapılması planlanıyor.

Fon toplantısının geçen hafta Birleşmiş Milletler’de Irak’ın ekonomik açıdan yeniden yapılanmasıyla ilgili olarak düzenlenen ‘Uluslararası Irak Compact’ adlı ortak vizyon girişim toplantısının hemen ardından yapılması dikkat çekiyor. Vizyon girişim toplantısından sonra Türkiye adına açıklamalarda bulunan Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol, yeniden yapılanma toplantılarının sürmesinin Irak’a uluslararası desteğin hep canlı tutulması açısından hayati önem taşıdığını vurgulamıştı.

Güvenlik sorunlarının bitmediği Irak’ta ekonomik yapılanmanın durmamasına büyük önem veren Ankara, Irak’ta ekonomi geliştikçe siyasi sorunların da geri planda kalacağına inanıyor. Bu yüzden de uluslararası toplumun Irak’ın yeniden yapılanması için sürekli çalışması gerekiyor.

Büyükelçi Çelikkol, Ankara’nın bu tür çalışmaları başından beri desteklediğini belirtirken, komşu ülkeler başta olmak üzere uluslararası toplumun desteği olmaksızın Irak’ın ekonomisinin düzelmesinin zor olduğunu dile getirmişti.

Birleşmiş Milletler çatısı altında gerçekleştirilen ‘Uluslararası Irak Compact’ adlı toplantıda Irak heyeti tarafından sunulan ‘Ortak Vizyon Belgesi’ de genel kabul görmüştü. Belgede Irak hükümetinin siyasi, güvenlik ve insan hakları boyutunda atması gereken adımlar açıklandıktan sonra esas olarak sosyo-ekonomik alanda yapılması gerekenler sıralanmıştı.

Sosyo-ekonomik çerçevede ülkede petrol gelirleri dahil olmak üzere kamu kaynakları yönetimi reformu, kurumsallaşma, iyi yönetim, yolsuzlukla mücadele, insani kalkınma, enerji, tarım ve su idaresi stratejisi gibi konularda atılacak adımlar açıklanıyor. Belgede, ayrıca Irak’ın mali gereksinimleri ve bu kapsamda uluslararası destek arayışı ve koşulları da sıralanmıştı.

XS
SM
MD
LG