Erişilebilirlik

Royal'dan Türkiye'nin AB Üyeliğine Destek


Fransa’da Cumhurbaşkanılğı seçimleri için yarış son hızıyla sürerken, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği de önemli gündem maddelerinden biri olmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı yarışının iddialı adayı Segolene Royal, “Türkiye’nin adaylığını reddetmek hata olur” dedi. Fransa’da adaylardan yalnızca Royal, Türkiye’nin adaylığını destekliyor.

Türkiye, Fransa’da seçim kampanyasının gündeminde kalmaya devam ediyor. Seçimlerin iddialı kadın adayı Sosyalist Partili Segolene Royal, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefli müzakereleri sürdürmesinden yana olduğunu, “Türkiye’nin sadece Türkiye olduğu için reddedilmesinin büyük bir hata olacağını” söyledi.

Fransız devlet televizyonu France 2’de konuşan Segolene Royal, Türkiye’ye ilişkin bir soruyu yanıtlarken, Türkiye’nin üye olmak için gerekli koşulları taşımadığını ancak üyelik müzakelerinin devam etmesi gerektiğini savundu. Royal, yalnızca Türkiye değil, daha pek çok ülkeyi, ayrıcalıklı ortaklık yöntemiyle olsa bile, Avrupa’nın insani değerlerine bağlamak gerektiğini savundu. Royal, “Türkiye’nin büyük ve laik bir ülke olduğunu unutmamalıyız” diyerek, Türkiye ile görüşmelerin devam etmesi gerektiğini vurguladı. Royal, Avrupa’nın kendi yapısal sorunlarını giderdikten sonra yeniden genişleme konusunu ele alması gerektiğini kaydetti.

Böylece Cumhurbaşkanlığı yarışında iddialı ilk üç adaydan yalnızca Segolene Royal, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik kapsamlı görüşmelerinin devam etmesini savunuyor. Ancak Royal de, Türkiye’nin henüz eksiklerinin çok olduğuna işaret ediyor. Daha önce konuya ilişkin görüşlerini açıklayan adaylardan Halk Hareketi Birliği Partisi Genel Başkanı Nicolas Sarkozy başından beri Türkiye’nin Avrupa’da yeri olmadığını ve AB’ye tam üye olamayacağını söylüyor. Merkez sağın diğer iddialı adayı Demokrasi için Birlik Partisi Genel Başkanı François Bayrou da, Türkiye’ye ayrıcalıklı ortak verilmesi gerektiğini savunan politikacılardan.

Fransa’da, Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak kişinin Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin görüşü büyük önem taşıyor. Çünkü önümüzdeki yıl AB Dönem Başkanlığı’na Fransa geliyor ve bu dönemde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin seyri, müzakereler açısından büyük önem taşıyor çünkü Fransa, Avrupa Birliği ile en önemli krize neden olan ‘Kıbrıs sorunu’ konusunda Rum kesiminin yanında yer alıyor.

XS
SM
MD
LG