Erişilebilirlik

ABD K. Kore'nin Mal Varlığını Serbest Bırakıyor


Amerika Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetine son vermek için öne sürdüğü başlıca koşullardan birini yerine getirerek, dondurulan Kuzey Kore mal varlığını serbest bırakıyor. Amerika Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Macao’da bir Çin bankası, 2005 yılında kirli para aklandığı iddiasıyla dondurduğu Kuzey Kore’ye ait paranın bir bölümünü serbest bırakacak.

Bu arada nükleer görüşmelerdeki baş Amerikan temsilcisi Christopher Hill gelecek hafta Pekin’de yapılacak altılı görüşmeler için Çin’e gitti. Amerikalı temsilci Kuzey Kore’nin geçen ay imzalanan anlaşmalara uyacağı konusunda temkinli bir iyimserlik beslediğini söyledi. Anlaşmaya göre, Kuzey Kore yardım alma karşılığında nükleer programını 60 gün içinde durduracak.

Bu arada Uluslararası Atom Enerji Dairesi Başkanı Muhammed el Baradey, Kuzey Kore’nin nükleer silah programına son vermesini öngören anlaşmaya bağlı olduğunu açıkladı.

İki günlük Kuzey Kore ziyaretini tamamlayan el Baradey , Pekin’de yaptığı açıklamada, temaslarını yararlı olarak niteledi. Pyonyang’daki temaslarının duruma açıklık getirdiğini belirten el Baradey, ziyaretinin, Kuzey Kore ile ilişkileri normalleştirme yolu açmasına yardımcı olduğunu da söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nden bir sözcü, el Baradey’in ziyareti sırasında Kuzey Kore’nin nükleer programından sorumlu en üst düzey yetkilisiyle görüşemediğini bildirdi.

Sözcü, Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim Kye Kwan’ın El Baradey’le yapacağı toplantıyı iptal ettiğini, gerekçe olarak da Pazartesi günü Pekin’de yapılacak altılı görüşmelere yapacağı hazırlığı gösterdiğini söyledi.

Sözcü, ElBaradey’in bunun üzerine bir başka bakan yardımcısı ve Kuzey Kore Atom Enerji Dairesi başkanıyla görüştüğünü bildirdi.
XS
SM
MD
LG