Erişilebilirlik

Tasarının Kabulü Büyük Zarar Verir


Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili karar tasarısı Amerikan Kongresi tarafından onaylandığı takdirde, Amerika’nın Irak ve Afganistan’da yürüttüğü askeri operasyonların ve teröre karşı mücadelenin bundan ciddi olarak zarar göreceği belirtildi. Bu görüş, Temsilciler Meclisi’nin Avrupa Alt Komisyonunda düzenlenen ve Türk-Amerikan ilişkilerini konu alan özel oturumda dile getirildi.

Oturumda, Amerika’nın PKK’yla Mücadele Özel Temsilcisi, emekli general Joseph Ralston, Dışişleri Bakanı’nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Daniel Fried ve Savunma Bakan Yardımcılarından Daniel Fata, Kongre üyelerine bilgi verdi ve soruları yanıtladı.

Emekli General Ralston, PKK'nın Türkiye’yi hedef alan terör eylemlerine 2004 yılında yeniden başlattığını, birkaç bin PKK teröristinin, bugün Türkiye’yle sınırın hemen dışında Irak topraklarında üslenmiş olduğunu söyledi.

Ralston, özel temsilci olarak, Türkiye’nin Amerika’nın çok önemli bir müttefiki olduğunu Türkiye’yi hedef alan PKK tehdidini ortadan kaldırmanın Türk-Amerikan ilşkilerini güçlendireceğini belirtti. Ralston bu hedef yönündeki diplomatik girişimlerin yavaş da olsa sonuç vermeye başladığını söyledi.

Dışişleri Bakan Yardımcılarından Daniel Fried, Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates’in Temsilciler Meclisi’ne sunulmuş olan Ermeni soykırımı tasarısıyla ilgili olarak yönetimin görüşünü bir ortak mektupla Kongre liderlerine iletmiş olduklarını hatırlattı.

Fried, bu tasarı onaylandığı takdirde Türkiye Büyük Meclisi’nin çok duygusal bir tepki göstermesinin ve Türk-Amerikan ilişkilerinin bundan zarar görmesinin muhtemel olduğunu belirtti. Fried, İncirlik üssünde ve Habur sınır kapısında sınırlamalar uygulanmasının, Türk hava sahasından Amerikan uçaklarının geçişine sınırlama getirilmesinin sözkonusu olabileceğini söyledi.

Kongre’deki oturumu yöneten Demokrat Partili üye Robert Wexler ve Cumhuriyetçi üye Dan Burton da Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarının Kongre’den geçmesinin, Türk-Amerikan ilişkilerine ağır bir darbe olacağını vurguladı. Bu iki Kongre üyesi, Amerikan Kongresindeki Türkiye’yle Dostluk Grubu’nun da üyeleri arasında yer alıyor.


XS
SM
MD
LG