Erişilebilirlik

15 Mart Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Amerika’nın Sesi radyosunun bazı dillerdeki yayınlarının kaldırılması yönündeki girişimleri eleştiriyor. Gazete, Internet, televizyon ve FM bandındaki gelişmelere rağmen kısa dalga radyo yayınlarının hala büyük bir önem taşıdığını vurguluyor. Yazıda özetle şu görüşlere yer veriliyor:

"Amerika’nın Sesi’nin bütçesini hazırlayanlar, yeni teknolojileri ve yeni pazarları düşünmekle doğru bir iş yapıyorlar. Ancak çoğu Asya’da olmak üzere 300 milyon insan hala kısa dalga radyo yayınlarını dinliyor. Amerikan medya diplomasisi, büyük bir değişim çabası içinde. Bu değişimin doğru bir biçimde yapılması hem zaman hem de para gerektiriyor. Böylesine kapsamlı bir değişim ise, dinleyici başına haftada sadece 2 buçuk 5 sente mal olan kısa dalga yayınlarından yapılacak kesintiyle gerçekleştirilemez."

Christian Science gazetesinden Washington Post’a geçiyoruz. Gazete Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe’nin ekonomik reformları sürdürürken sağcı milisleri de silahsızlandırmayı başardığını belirtiyor. Washington Post, Uribe’nin bu başarıları nedeniyle çeşitli eleştiriler aldığını hatırlatıyor ve Amerika’nın, Uribe’ye verdiği desteği sürdürmesi gerektiğini vurguluyor. Yazıda özetle şu görüşlere yer veriliyor:

"Ticaret anlaşmalarına ve Amerika’nın Latin Amerika’ya yaptığı askeri yardıma refleks halinde karşı çıkanlar, milis gruplarının yaptığı itirafları gerekçe göstererek Uribe’ye destek verilmemesini istiyorlar. Aslında bunu yaparken Kolombiya Devlet Başkanı’nın ülkede siyasal reform yapma vaadini yerine getirebileceğini ve yıllarca kanunsuzluğun hüküm sürdüğü bu ülkede devlet otoritesini tesis edebileceğini de göstermiş oluyorlar. Eğer Kongre bu değişimin sürmesini istiyorsa hem ticaret anlaşmasını hem de Kolombiya’ya yönelik yeni yardım planını kabul etmelidir."

Los Angeles Times Başkan Bush’un Latin Amerika turunda, Ağustos ayı sonuna kadar göç reformunu gerçekleştirme sözü verdiğini belirtiyor. Ancak gazete, göç reformu konusunda Kongre’nin de bölünmüş durumda olduğuna dikkat çekiyor.

"Göç reformu, bazen Kongre üyeleri tarafında dokunanın elini yakan bir konu olarak görülüyor. Geçen yıl Cumhuriyetçilerin yaşadığı bölünmenin ardından, bu yıl da Demokratların göç reformu konusunda bölüneceğine ilişkin bazı veriler mevcut. Ancak bütün bunlara rağmen, şu anda yaşadığımız günler, reform yasasını geçirmek için en doğru zaman. Göç reformu ayrıca, Bush açısından da büyük bir başarıya imza atmak için önünde kalan birkaç fırsattan biri."

New York Times Çin Halk Kongresi’nin, gerçek bir yasama işlevi görmediğini savunuyor. Gazetenin yorumuna göre, Çin Halk Kongresi’nin tek işlevi yürütmenin aldığı kararlara yasal bir kılıf bulmak.

"Halk Kongresi’ne onaylaması için gönderilen kararlardan biri de, özel mülkiyete daha fazla güvence sağlayan ve özel mülkiyetle kamu mülkiyetini yasalar önünde eşit kılan bir düzenleme. Eğer Komünist liderler, ekonomik büyümeyi sürdürmek için ideolojilerinden vazgeçebiliyorlarsa niçin bir başka gerekli adımı da atmıyorlar? Niçin Kongre’yi gerçekten halkın görüşlerini dikkate alan gerçek bir yasama organına dönüştürmüyorlar? Niçin, bütün Çin’de hukukun üstünlüğünü sağlayacak bağımsız ve yolsuzluktan uzak bir yargı sistemi kurmuyorlar?"

XS
SM
MD
LG