Erişilebilirlik

İran Konusunda Görüşmeler Sürüyor


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya, İran’a karşı yeni yaptırımlar öngören karar tasarısı konusunda müzakerelere devam ediyor. Ancak yaptırım kararının Güvenlik Konseyinde ne zaman oylamaya sunulacağı kesinlik kazanmadı.

İngiltere’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Emyr Jones-Perry, üzerinde anlaşamadıkları sadece bir iki madde kaldığını söyledi. Rusya temsilcisi Vitali Çurkin, görüşmelerin “çok iyi geçtiğini” ancak Moskova ve Pekin’in yaptırımlar konusunda bazı çekinceleri olduğunu belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise yaptırım tehditlerini önemsemeyerek, batılı devletlerin ülkesini yıldıramayacağını söyledi. Ahmedinejad bugün bir mitingde yaptığı konuşmada Batılı ülkelerin İran’ı teslim olmaya zorlarken aslında kendilerini tecrit ettiklerini savundu.

Ulusal Güvenlik Konseyi başkanı Ali Laricani de İran’a yönelik bir saldırıya askeri karşılık vereceklerini söyledi.

Laricani, Rusya’nın Buşehir nükleer santralinin açılışını geciktirmesinin iki ülke arasındaki ticarete olumsuz etki yapacağını da söyledi. Santrali inşa eden Rus şirketi, İran’ın ödemeleri zamanında yapmaması nedeniyle açılışı erteleyeceğini bildirmişti.

XS
SM
MD
LG