Erişilebilirlik

14 Mart Amerikan Basınından Özetler


FBI’ın görevini kötüye kullanması ve bazı savcıların siyasi nedenlerle görevden alınması, Adalet bakanı Alberto Gonzales’e yönelik tepkileri artırdı. Kongreden Gonzales hakkında kapsamlı bir soruşturma başlatmasını isteyen New York Times, Bush yönetiminin daha önce de bir çok kez elindeki yetkileri kötüye kullandığını hatırlatıyor.

"Sekiz savcının siyasi nedenlerle görevden alınması olayına Beyaz Saray’ın da karıştığını öğrendiğimizde buna şaşırmayı çok isterdik. Ancak bu durum, daha önceki gelişmelerin kaçınılmaz bir sonucu olarak görülüyor. Bu felaket, Bush yönetiminin 11 Eylül saldırılarını kullanarak iktidarını sürdürme yönündeki çabalarının sadece küçük bir parçasını oluşturuyor. Savcıların görevden alınmasının ulusal güvenlikle veya kötü performansla hiçbir ilgisi olmadığı ortaya çıktı. Bu, tamamen siyasi bir temizlik harekatına benziyor ve Başkan Bush ile Beyaz Saray, bu işe bulaşmış durumda."

Washington Post da, sekiz savcının görevden alınmasıyla ilgili skandalın patlak vermesinin ardından Gonzales’in yaptığı açıklamaları inandırıcı bulmuyor. Gazete, bu skandalın Bush yönetimine pahalıya patlayacağı öngörüsünde bulunuyor.

"Gonzales, tıpkı dün yaptığı basın toplantısında olduğu gibi, hesap verme açısından sadece kendisini tatmin eden açıklamalar yapabilir. Gerçekleri ortaya çıkarma ve yapılan yanlışları düzeltme konusunda sözler verebilir. Ancak geçmişte yaptıkları, Gonzales görevine devam ettiği sürece Adalet Bakanlığı’nda bir şeylerin değişeceğine dair hiçbir güven vermiyor."

Christian Science Monitor Amerikan Dışişleri Bakanlığının Dünya Kadınlar Günü’nde cesaret ödülü verdiği on kadından yedisinin Müslüman olduğuna dikkat çekiyor. Gazete, Müslüman kadınların İslam’da reform çabalarında önemli bir rol üstlenebileceklerini vurguluyor.

"Müslüman kadınlar, Kuran’ı daha iyi öğrenerek İslamiyet’in ilk yıllarındaki statülerini yeniden kazanabilirler. Örneğin, 1970’li yıllarda Endonezya’daki Müslüman kadın ilahiyatçılar, Kuran’ın doğum kontrolüne izin verdiğini savunmuştu ve daha sonra erkek ilahiyatçılar da bu görüşü kabul etmişti. Müslüman kitleler içindeki bu tür değişikliklerin desteklenmesi gerekiyor. Böyle bir yöntem, Batı tarzı insan hakları savunuculuğundan çok daha etkili olabilir."

USA Today, Amerikan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace’in eşcinselliği zina gibi ahlak dışı bulduğu yönündeki açıklamasını eleştiriyor. Gazete, orduda eşcinsellere yönelik ayrımcılığın yasaklanması çağrısında bulunuyor.

"14 yıldır sürdürülen uygulamaya göre, askerler orduya yazılırken cinsel tercihleri sorulmuyor. Ancak daha sonra eşcinsel ilişkiye girerlerse veya eşcinsel olduklarını itiraf ederlerse ordudan atılıyorlar. 1994’ten bu yana yaklaşık 11 bin kişi bu nedenle ordudan atıldı. Bunların arasında ordunun Irak ve Afganistan savaşlarında ihtiyaç duyduğu çok sayıda Arapça ve Farsça tercümanlar da vardı. 26 ülkenin üye olduğu NATO’da Amerika, Türkiye ve Portekiz dışındaki bütün ülkelerde eşcinseller kendi kimlikleriyle askerlik yapabiliyorlar."


XS
SM
MD
LG