Erişilebilirlik

Almanya Savunma Bakanı Ankara'da


Alman Savunma Bakanı Franz Josef Jung bugün Ankara’da temaslar yaptı. Jung’un temaslarına Türkiye’ye 7 Aralık’ta giriş yaptıktan sonra ortadan kaybolan eski İran Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Asgari hakkındaki iddialar damgasını vurdu. Jung, Asgari’nin Almanya’daki NATO üssünde sorgulandığına ilişkin iddialar hakkında hiçbir şey söyleyemeyeceğini belirtti. Türk yetkililer de, Asgari ile ilgili soruşturmalar hakkında bilgi verdi.

İran’ın eski Savunma Bakan Yardımcısı ve Devrim Muhafızları Komutanı Ali Rıza Asgari’nin gizli nükleer sırlarla İstanbul’da ortadan kaybolmasıyla başlayan uluslararası istihbarat savaşını kimin kazanacağını neredeyse Türkiye belirleyecek. Türkiye’de devletin tüm kurumları Asgari ile ilgili özel soruşturma yürütürken, İran, İsrail, Amerika ve Avrupa bu soruşturmaların sonuçlarını dört gözle bekliyor.

İşte bu soruşturmalar, Ankara’ya ilk kez gelen Alman Savunma Bakanı Franz Josef Jung’un da gündemindeydi. Öyle ki Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri ve Milli Savunma bakanlıklarında temaslarda bulunan Jung’un Asgari’nin akıbeti hakkında Türk yetkililerden bilgi almaya çalıştığı belirtildi. Asgari hakkında çok yoğun ve derin soruşturmalar yürütüldüğünü Jung’a aktaran Türk yetkililerin ise soruşturmalarda bugüne kadar gelinen nokta hakkında Jung’a bilgi verdikleri de öğrenildi.

Almanya için Asgari hakkında bilgi almak, Asgari’yle ilgili uluslararası düzeyde ortaya atılan iddialardan birinde Almanya’nın adı geçtiğinden önem taşıyor.

İşte bu iddialar, temaslarının ardından Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile gazetecilerin karşısına çıkan Alman Bakan Jung’un da gündemine getirildi ve Jung’a, Asgari’nin Almanya’daki bir NATO üssünde sorgulanıp sorgulanmadğı soruldu. Bu iddiayı doğrudan yalanlamak yerine bu konuda hiçbir şey söyleyemeyeceğini belirterek dikkatleri üzerine çeken Jung’un, Ankara’dan aldığı bilgileri Almanya’nın gündemine taşıyacağı belirtiliyor.

Asgari’nin kaybolmasının ardından Batı basını günlerdir Asgari’nin Batı’nın köstebeği olduğunu ve ailesiyle kaçtığını iddia etmişti. Ancak, Tahran’da birdenbire ortaya çıkan Asgari’nin eşi ve çocukları bu iddiaları yalanlamış, Asgari’nin Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA ya da İsrail gizli servisi MOSSAD tarafından kaçırıldığını öne sürmüştü.

7 Aralık’ta Türkiye’ye giriş yaptıktan iki gün sonra kaybolmasına karşın bunun Türk makamlarına 20 gün sonra iletildiğinden yakınan Türkiye ise Asgari’nin sağ-salim bulunacağına inanıyor. Dışişleri yetkilileri, uluslararası düzeyde bir istihbarat paylaşımının söz konusu olduğunu belirtirken, Asgari hakkındaki soruşturmalarda sona gelindiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG