Erişilebilirlik

Chirac'tan Veda Konuşması


Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, 12 yıldır sürdürdüğü Cumhurbaşkanlığı görevi için yeniden aday olmayacağını açıkladı. Chirac, kendi partisinin adayı Nicolas Sarkozy’yi de desteklemedi.

Fransa’nın iki dönemdir üst üste Cumhurbaşkanlığını yapan Chirac, 40 yıllık siyasi yaşamını noktalama yolundaki ilk adım için kameraların karşısına geçerek 10 dakika süren, son derece duygusal bir konuşma yaptı. Fransız basının “Fransızlara ilan-ı aşk” şeklinde değerlendirdiği konuşmada Chirac, aday olmayacağı kararını, “Bana verdiğiniz görevimin sonunda, size başka bir yöntemle hizmet etme zamanı geldi. Yeni bir görev için sizin oylarınızı istemeyeceğim” sözleriyle açıkladı. Chirac, önümüzdeki seçimlerde kimi destekleyeceğine ilişkin ‘kişisel görüşünü’ ise daha sonra açıklayacağını söyledi.

Fransızlara demokratik değerler, Avrupa, çevre ve Fransa’nın dünyadaki rolüne ilişkin altı önemli mesaj veren Jacques Chirac öncelikle herkesi, aşırı görüşlere, ırkçılığa ve antisemitizme karşı olmaya davet etti. Chirac, Fransızların kendisine ve Fransa’ya güvenmesi gerektiğini, Avrupa’nın yapılanmasını sürdürmesinin hayati önem taşıdığını, insan haklarına saygılı, sosyal ve politik bir Avrupa’yı desteklemenin şart olduğunu da sözlerine ekledi. Fransa Cumhurbaşkanı, kültür şoku riski karşısında, özellikle dini aşırılığın yükselmeye başladığı dünyada Fransa’nın ‘tolerans, diyalog ve kültürler ve insanlar arası saygı ve barışı’ savunması gerektiğini dile getirdi.

‘Frenlenmeyen bir liberalizme de karşı olduğunu’ söyleyen Chirac, dünyada bir grup insanın zengilik içindeyken, milyarlarca kadın, çocuk ve adamın açlığa itilmesinin savunulamayacağının’ altını çizdi. Chirac’ın Fransızlara altıncı ve son mesajı ise, ‘doğayla iyi bir ilişkiye geçmek ve yeni büyüme modelleri geliştirmek’ oldu. Chirac sözlerini “Fransa’yı seviyorum, tıpkı sizleri çok sevdiğim gibi, Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Fransa” diye bitirdi.

Chirac’ın konuşmasının politikada yansımasına gelince….Bu son derece duygusal halka hitap konuşmasını değerlendiren cumhurbaşkanı adayları Segolene Royal ve François Bayrou, konuşmanın herkesin ortak değerlerini yansıttığını ve iyi bir konuşma olduğunu söylerken, aşırı sağ parti lideri Jean Marie Le Pen, Chirac’ı yaylım ateşine tuttu. Le Pen, “O Fransız tarihinin gelmiş geçmiş en kötü Cumhurbaşkanı’dır. Herşeyi yıkıp mahvetmiştir. Buradan insanlara doğruyu söylemek lazım. Bütün iktidarı boyunca politik çürümüşlüğün sembolüydü. Şimdi görev süresi sona erince davalar onu bekliyor. Kimse onu desteklemiyor” diye konuştu.

Dün akşam televizyonlardan yaptığı konuşmayla aktif politik yaşamını noktalayan 74 yaşındaki Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, 40 yılın üzerindeki siyasi yaşamına 18 yıl Paris Belediye Başkanlığı, 2 defa Fransa Başbakanlığı ve 12 yıl Fransa Cumhurbaşkanlığı sığdırdı. Chirac daha önce 2007 yılının ilk çeyreğinde adaylıkla ilgili kararına ilişkin bir açıklama yapacağını açıklamıştı. Fransa Cumhurbaşkanı yeniden aday olmayacağının sinyalini ise Şubat ayının ortasında yapmış ve "politika dışında da başka bir yaşam olduğunu" söylemişti. Yılların politikacısı Chirac’ın aday olmayacağını açıklamasının ardından şimdi gözler yerine kimi destekleyeceği sorusuna çevrildi.
XS
SM
MD
LG