Erişilebilirlik

Almanya'da Terör Tehdidi Konuşuluyor


Geçen hafta sonunda internette yayınlanan bir video mesajında, radikal İslamcı bir grup, Alman askerlerinin Afganistan’dan tümüyle çekilmemesi durumunda Almanya’nın terör saldırılarına hedef olacağını, Irak’ta kaçırılan iki Almanın da öldürüleceğini bildirdi. Almanya şimdi terör tehlikesini ve Afganistan poltikasını tartışıyor.

Irak’ta geçen Ocak ayında iki Alman vatandaşını kaçıran ve o zamandan bu yana sessiz kalan ve El Kaide’ye bağlı olduğu tahmin edilen 'Hilafetin Sesi’ adlı gruba üye teröristler, Afganistan’daki Alman askerlerinin geri çekilmesini istiyor. Alman Hükümeti kısa bir süre önce Taleban’la mücadele amacı ile Afganistan’a keşif uçakları gönderilmesini onaylamıştı.

Eylemcilerin ellerindeki iki Almanı gösterdikleri ve tehditlerinin yer aldığı videoların hafta sonunda internette yayınlanmasının ardından Alman Dışişleri Bakanlığı ilk tepkide eylemcilerin taleplerine karşın, tehditlere kulak asmayacaklarını ve Afganistan’daki misyonun devam edeceğini açıkladı. Ama teröristlerin video mesajında Almanya ve Avusturya’yı terör eylemleri ile tehdit etmesinin yankıları buna rağmen sürüyor. Nitekim İçişleri Bakanı Wolfgang Schäuble ‚tehditlere boyun eğmeyeceğiz“ dedi, ancak İslami terör tehditini ciddiye aldıklarını belirtti.

Schäuble, Almanya’nın küresel terör tehlikesinin dışında tutulamayacağını, İngiltere, İspanya ve Ortadoğu’da askerleri bulunan diğer ülkeler gibi tehdit altında olduğunu da sözlerine ekledi. SPD’li Federal Milletvekili Lale Akgün’de bu görüşü paylaşıyor ama 'paniğe gerek yok' diyor. Yağılan kamuoyu araştırmalarında, Alman kamuoyunun yüzde 80’i terör tehdidinden korktuğunu ifade ediyor. Bu arada medya rehin alma olayına farklı yorumlar da getiriyor. Bazılarına göre eylemin arkasında siyasi amaçlar değil, sadece fidyeyi arttırma kaygısı var. Hatta bazı terör uzmanları internette yayınlanan videonun Avrupa’da bile hazırlanmış olabileceğinin altını çiziyor.
Hannover Üniversitesi Öğretim Görevlisi siyaset bilimci Hakan Bakar’a göre durum farklı. Bakar, Almanya’nın çok ciddi bir tehlike ile karşı karşıya olduğu görüşünde, ama bölgedeki askeri ve siyasi ağırlığını arttırmal için terör rizikosunu üstlenmekten başla alternatifi yok diyor. Bu arada Irak’ta 21 Ocak’ta kaçırılan iki Almanın, Amerikan güçlerine karşı en yoğun direniş yaşanan bölgelerden Sünni Salaheddin Eyaleti’nde tutulduğu haber veriliyor.

XS
SM
MD
LG